Antena Căutare

Sărbătoare pentru credincioși! Ce sfânt sărbătoresc, astăzi, milioane de români

Ziua de 5 iulie este marcată în calendarul creştin de Sfântul Cuvios Atanasie Atonitul, care s-a născut  în Trapezunt, din părinți evlavioși, și a trăit în vremea împăratului Nichifor Focas (963-969), scrie Agerpres. A primit o educație desăvârșită, studiind la școli faimoase din Constantinopol.

Ziua de 5 iulie este marcată în calendarul creştin de Sfântul Cuvios Atanasie Atonitul, care s-a născut în Trapezunt, din părinți evlavioși, și a trăit în vremea împăratului Nichifor Focas (963-969), scrie Agerpres. A primit o educație desăvârșită, studiind la școli faimoase din Constantinopol.

Sfântul Atanasie Atonitul a intrat în rândul monahilor, într-o mănăstire din Kyminas. Mai târziu, părăsind această mănăstire, în căutarea unui loc mai însingurat, a ajuns la Muntele Athos, unde s-a stabilit, departe de alte așezări monahale.

Aici cu ajutorul împăratului Nichifor Foca a început să construiască un așezământ monahal, care ulterior avea să devină Mănăstirea Marea Lavră din Sfântul Munte. Alte trei mănăstiri au mai fost întemeiate pe Muntele Athos în vremea vieții Sfântului Atanasie: Iviron, Esfigmenu și Vatopedi.

Sfântul Atanasie a stabilit în mănăstire o rânduiala de viață cenobitică (viață de obște), pe baza modelului oferit de vechile mănăstiri din Palestina.

A trecut la Domnul, într-un accident, fiind ucis sub dărâmături, atunci când cupola noii biserici s-a prăbușit. La scurtă vreme după adormirea sa, Sfântul Atanasie a fost canonizat.

Sfântul Cuvios Atanasie Atonitul este ocrotitor al Schitului Pocrov al Mănăstirii Neamț, unde a fost cinstit în mod deosebit odată cu venirea aici a ucenicilor Sfântului Paisie Velicicovschi.

BACALAUREAT 2016. Nici anul acesta nu s-au potolit! 70 de elevi, eliminaţi din examen la Limba şi literatura română... După BAC, fă alegeri inteligente! Topul facultăţilor cu cele mai bune perspective de angajare. Cele mai cerute studii în...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x