Sărbători religioase la 1 octombrie pentru ortodocșii, greco-catolicii și romano-catolicii! Ce trebuie să facă astăzi femeile care poartă numele MARIA!

Ziua de 1 octombrie este importantă din punct de vedere religios pentru toate bisericile creștine.

Ziua de 1 octombrie este importantă din punct de vedere religios pentru toate bisericile creștine.

Atât ortodocșii, cât și greco și romano-catolicii sărbătoresc această zi. Ortodocșii țin astăzi ”Acoperământul Maicii Domnului”. Sărbătoarea are loc în amintirea unei minuni întâmplate în Biserica Maicii Domnului din cartierul Vlaherne din Constantinopol, în timpul împăratului Leon Înțeleptul (886-911), când Maica Domnului s-a arătat Sfântului Andrei cel nebun pentru Hristos (pomenit în calendarul creștin ortodox la 2 octombrie), ca ocrotitoare și mijlocitoare a creștinilor.

Astăzi, fetele şi femeile care poartă numele Fecioarei se pot ruga ei, iar dorinţa le va fi cu siguranţă îndeplinită.

Biserica Ortodoxă
Acoperământul Maicii Domnului; Sf. Ap. Anania; Sf. Cuv. Roman Melodul; Sf. Cuv. Iosif și Chiriac de la Bisericani

Biserica Greco-catolică
Acoperământul Maicii Domnului; Sf. ap. Anania, din cei 70; Sf. cuv. Roman Melodul; Sf. Tereza a Pruncului Iisus

Biserica Romano-catolică
Ss. Tereza a Pruncului Iisus, fc. înv.; Roman Melodul, diacon

Biserica Ortodoxă prăznuiește pomenirea Sfântului Acoperământ al Maicii Domnului în ziua de 1 octombrie.
Sărbătoarea are loc în amintirea unei minuni întâmplate în Biserica Maicii Domnului din cartierul Vlaherne din Constantinopol, în timpul împăratului Leon Înțeleptul (886-911), când Maica Domnului s-a arătat Sfântului Andrei cel nebun pentru Hristos (pomenit în calendarul creștin ortodox la 2 octombrie), ca ocrotitoare și mijlocitoare a creștinilor.

Tot astăzi este pomenit Sfântul Apostol Anania, unul din cei șaptezeci de ucenici ai lui Mântuitorului. De neam iudeu, Sfântul Apostol Anania a urmat Lui Hristos și s-a botezat. Este cel care, în urma unei viziuni de la Hristos, a mers în casa lui Iuda din Damasc și l-a tămăduit pe Saul (cel ce avea să devină apostolul neamurilor, Sfântul Apostol Pavel), rămas fără vedere în urma revelației de pe drumul Damascului.

Sfântul Apostol Anania și-a pus mâinile peste el și i-a redat vederea după care l-a botezat.
Anania a rămas în fruntea Bisericii din Damasc și a avut un sfârșit martiric, fiind ucis cu pietre. Astăzi sunt pomeniți și Sfinții Iosif și Chiriac de la Bisericani.

Surse: agerpres, BOR

Ultimele știri