Înălţarea lui Hristos la ceruri este sărbătorită la 40 de zile de la Învierea Domnului (Sfintele Paşti). Praznicul are loc în joia din săptămâna a 6-a după Paşti.
După Învierea Sa din morţi, Iisus Hristos, Mântuitorul lumii, S-a arătat timp de 40 de zile, de mai multe ori, celor care au stat în apropierea Sa, care Îl ştiau şi Îl recunoşteau.
După acest timp i-a dus pe ei afară din Ierusalim, pe Muntele Măslinilor, aproape de Betania "... şi, ridicându-Şi mâinile, i-a binecuvântat. Şi pe când îi binecuvânta, S-a despărţit de ei şi S-a înălţat la cer. Iar ei, închinându-se Lui, s-au întors în Ierusalim cu bucurie mare. Şi erau în toată vremea în templu, lăudând şi binecuvântând pe Dumnezeu" (Luca cap. 24; 50-53).
Hristos S-a înălţat la cer la început în văzul Apostolilor, apoi a fost învăluit de un nor care L-a luat de la ochii lor.
"Şi privind ei, pe când El mergea la cer, iată doi bărbaţi au stat lângă ei, îmbrăcaţi în haine albe, care au şi zis: Bărbaţi galileieni, de ce staţi privind la cer? Acest Iisus care S-a înălţat de la voi la cer, astfel va şi veni, precum L-aţi văzut mergând la cer" (F.A. 1, 9-11)
Cei doi, potrivit Tradiţiei Bisericii, erau îngeri şi au vestit prin cuvintele lor cea de a Doua Venire a Mântuitorului Iisus Hristos.
Atunci ei s-au întors la Ierusalim, aşa cum spune textul Sfintei Evanghelii, cu bucurie mare, bucuria că vor primi ceea ce Mântuitorul făgăduise cu câteva clipe înainte de Înălţarea Sa: "Veţi lua putere, venind Duhul Sfânt peste voi, şi Îmi veţi fi Mie martori în Ierusalim şi în toată Iudeea şi în Samaria şi până la marginea pământului" (F.A. 1; 8). Dar şi bucuria covârşitoare a credinţei adeverite a Învierii Domnului.
Biserica Ortodoxă Română sărbătoreşte la Înălţarea Domnului şi ziua de pomenire a eroilor neamului românesc.
Tradiții de ÎNĂLȚAREA DOMNULUI
Există obiceiul ca în această zi, creştinii să se salute cu ,,Hristos s-a înălţat!” Tot în această zi, în bisericile noastre se face pomenirea generală a eroilor morţi pe câmpurile de luptă, pentru ca sufletele lor să se bucure de ajutorul Mântuitorului înălţat la cer. În unele părţi de ţară, în ajunul Înălţării, seara, se pun frunze de pelin la ferestre şi la uşi, ca şi în paturi. Potrivit credinţei ortodoxe, la 40 de zile de la Învierea lui Iisus Hristos, românii înroşesc ouă, pregătesc bucate, întocmai ca la masa de Paşti, iar salutul este “Hristos s-a înălţat! – Adevărat s-a înălţat!”.
Se zice ca Cerurile sunt deschise de la Paşti până la Înălţare, iar cei care mor în această perioadă nu mai trec prin Judecata de Apoi şi ajung direct în Rai.
Tot în această zi se fac pomeni şi se împart pentru morţi, în special brânză, ceapă verde, pâine caldă şi rachiu. Casele şi mormintele se împodobesc, în unele zone, cu frunze de paltin, iar la ferestre se pun frunze de leuştean.
Femeile nu împrumută sare şi nu dau foc din casă, pentru ca altfel toata casa va vui, iar vacile nu vor mai da lapte pentru smântână.
EVALUARE NAȚIONALĂ clasa a IV-a: Joi, micuții aparţinând minorităţilor naţionale susțin proba la limba maternă... Informații de ultimă oră de la ANM! Vremea se va schimba la final de săptămână: ploi, vijelii, vânt și căderi de grindin...