Live acumAcces Direct
Prime Time 20:00Te cunosc de undeva!

Schimbarea la Faţă a Domnului, ziua în care trebuie să te ferești de ceartă! Ce nu trebuie să mai faci azi, ca să îți meargă bine

De Schimbarea la Față, pe 6 august, sunt interzise câteva lucruri, precum cearta, pieptănatul sau spălatul, deoarece toate ar avea unele consecințe.

Schimbarea la Faţă a Domnului, ziua în care trebuie să te ferești de ceartă! Ce nu trebuie să mai faci azi, ca să îți meargă bine

Mai exact, în tradiţia populară se spune că pe 6 august nu e bine să te cerţi cu nimeni şi nici să fii certat de cineva, pentru că aşa vei fi tot anul.

Fetele sunt sfătuite să nu se pieptene în această zi, pentru că nu le va mai creşte părul, aşa cum nu mai creşte nici iarba.

În plus, fetelor care se spală în această zi nu le mai creşte părul, și se mai spune că cine spală haine „va fi năpădit de păduchi şi ploşniţe”.

Ce ar trebui să faci, de Schimbarea la Față

Se mai spune că oamenii care se roagă în această zi, de Schimbarea la Față, să scape de o patimă, sigur vor fi vindecaţi.

Femeile însărcinate, dacă vor ţine această zi, vor avea o naştere uşoară şi copii sănătoşi”, spun specialiştii în Etnografie.

În această zi se poate începe şi gustatul boabelor de struguri. Deşi încă nu sunt coapte, tradiţia le atribuie un rol vindecător şi se spune că sunt bune de leac pentru cei care au intestinele sensibile.

Tradiții, de Schimbarea la Față

Considerat unul dintre marile praznice ale creştinismului, fiind dezlegare la peşte pentru cei care au postit, de Schimbarea la Faţă, sărbătorită pe 6 august se leagă numeroase tradiţii.

Sărbătoarea a adus cu sine în satele din Bărăgan o serie de superstiţii. Ea constituie, de asemenea, un moment important în calendarul viticol: în această zi nu se lucrează şi la biserică se duc poame din noua recolta, se binecuvântează şi se împart.

„În popor, această sărbătoare este prăznuită pe data de 6 august şi este privită şi ca începutul toamnei. Schimbarea la Faţă mai este numită şi Obrejenia, denumire ce vine din slavonă şi înseamnă transformare, schimbare. Denumirea în limbă greacă a sărbătorii este Metamorphosis (transfigurarea)”, spun specialiştii în Etnografie şi Folclor de la Muzeul Dunării de Jos din Călăraşi.

Mucenicii i-ar fi văzut chipul Mântuitorului strălucind

Lucrările teologice spun că Schimbarea la Faţă a Mântuitorului reprezintă data la care Iisus, împreună cu mucenicii Petru, Iacob si Ioan, au urcat pe muntele Tabor. Pe când Iisus se ruga, apostolii, moleşiţi de somn, au tresărit deodată la o privelişte nemaivăzută: chipul Mântuitorului s-a făcut altul, faţa Lui strălucea ca soarele, iar hainele Lui se făcuseră albe că zăpada. Imediat, însă, au avut parte de un alt lucru neobişnuit.

În această lumină, doi bărbaţi stăteau de vorbă cu Iisus despre patima şi moartea Sa în Ierusalim. Este vorba despre marii prooroci ai Vechiului Testament, Moise şi Ilie, spun scrierile teologice.

Oamenii de la ţară respectă cu sfinţenie ziua de 6 august, atunci când frunzele încep să se veştejească, apele se răcesc, păsările călătoare pornesc a-şi croi drum spre ţările calde, iar gândacii şi târâtoarele îşi caută adăpost în pământ, pregătindu-se pentru iarnă.

Dacă în Ziua Schimbării la Faţă vremea este însorită şi plăcută, toamna va fi una roditoare şi îmbelşugată. În schimb, dacă plouă, toamna va fi una mohorâtă. În popor se spune că, dacă în postul Adormirii Maicii Domnului plouă mult, iarna ce va veni va fi una plină de ninsori.

Este bine ca, până la această dată, ţăranii să termine de cosit şi de adunat fânul. De acum încolo iarbă şi florile doar îmbătrânesc, diminuând calitatea furajului. Acum se culeg şi ultimele plante de leac.

Recomandari