Antena Căutare

Scoala, mutata acasa: Parintii platesc pana la 700 lei/luna pe meditatii

Bacalaureatul si meditatiile merg mana in mana. In fiecare an, parintii dau mii de lei meditatorilor. Anul acesta pentru parintii elevilor care nu au reusit sa treaca bacalaureatul cheltuielile nu s-au incheiat. Vor trebui sa dea alti bani pentru pregatirile de vara.

Asa ca 2011 este un an in care in buzunarele unor profesori vor intra si mai multi bani, asta in conditiile in care, numai anul trecut, piata meditatiilor din Romania a fost de peste 300 de milioane de euro.

In speranta unor rezultate cat mai bune la bacalaureat, parintii pot cheltui intre 200 si 700 de lei lunar, in functie de numarul materiilor la care copiii lor fac meditatii. Daca luam suma maxima si facem un calcul simplu vom vedea ca in fiecare an un parinte poate da pe meditatiile copilului sau 8.400 de lei.

Trebuie sa stiti ca sumele pe care le percep dascalii pentru orele de pregatire difera de la o zona la alta, dar si de la o materie la alta. Capitala este fruntasa la capitolul de costuri, nu insa si la capitolul promovare bacalaureat 2011.

Pretul mediu pentru o sedinta este de 60-70 lei la matematica si limba romana, si de 50 de lei la celelalte materii. Sunt si situatii in care o sedinta de meditatii costa 90 sau chiar 120 de lei, dar sunt exceptii.

Preturile pentru o sedinta de meditatii sunt mai scazute in provincie. Aici, tariful este de 30-35 de lei, dar poate ajunge si la 50-60 de lei in unele cazuri. Astfel sumele cheltuite lunar de o familie pentru meditatiile unui copil difera de la o zona la alta. In Bucuresti, o familie platea, in 2010, 265 de lei. In Banat putin peste 140 de lei, in Oltenia, 170 de lei, in Muntenia aproape 200 de lei. In Dobrogea costurile sunt asemanatoare cu cele din Capitala.

Astfel s-a ajuns ca anul trecut, piata meditatiilor din Romania sa fie de aproape 320 de milioane de euro, dupa estimarile statistice. Din datele ANAF reiese ca profesorii dau ore suplimentare de numai un milion de euro pe an.

Indiferent de suma reala, parintii se plang acum ca le-au dat dascalilor bani degeaba. Peste o suta de mii de elevi nu au trecut anul acesta examenul de bacalaureat.

Sursa: Antena3

Foto: Intactimages

Opera lui Constantin Brancusi, inclusa pe lista monumentelor UNESCO... Angry birds, începe lupta cu tigri?...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe Marti, 16.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x