Antena Căutare

Scolile private s-au pregatit pentru clasa zero. La stat nu exista cadre didactice

Clasa zero este o povara pentru stat si o afacere pentru privat. In timp ce cadrele didactice de la scolile publice abia acum urmeaza cursurile de formare, in unitatile private salile sunt aranjate, ba chiar unele au inceput cursurile.

Programa e aceeasi si la stat si la privat. Si presupune mai multa joaca decat studiu. Acesta este si motivul pentru care salile pentru clasa pregatitoare arata ca un amestec de gradinita si clasa intai. Peretii sunt viu colorati, tapetati cu mesaje care ii ajuta pe elevi sa invete notiuni elementare ale limbii romane, dar si ale limbii engleze. Bancile sunt aranjate in cerc, astfel incat copii sa poata comunica liber intre ei. In plus ei se vor putea misca in voie prin clasa. Daca se plictisesc la pupitru pot merge la spatiul de joaca sau isi pot alege o carte cu povesti din biblioteca si o pot rasfoi in timp ce stau asezati pe canapeaua de lectura.

Pentru copiii de 5 ani, clasa pregatitoare e o joaca. In fond, asta este si ideea. Intr-un an scolar, cu povesti si jocuri, cei mici trebuie sa se acomodeze cu scoala. Bancile sunt facute pe masura copiilor, iar alfabetul este lipit de fiecare pupitru in parte. Coltul pentru lectura este plin de carti cu povesti, iar langa el stau asezate jocurile care dezvolta creativitatea.

Intr-o scoala privata, copii sunt in centrul atentiei. Clasele sunt putin mai mici si aria curiculara mult mai relaxata. Pentru amenajarea unei astfel de clase, scoala a platit 10.000 de euro, dar banii vor fi recuperati din taxele de scolarizare.

Nu toate scolile private au dat startul clasei pregatitoare. Cele mai multe vor incepe pe 17 septembrie. Indiferent, insa, de data de incepere, taxele sunt similare. Variaza intre 500 si 600 de euro pe luna.

Programul lor este de la 8.15 la 14.30 obligatoriu, iar intre 14.30 si 16.00 exista un program de discipline optionale care intra in aceleasi costuri. Asta inseamna ca pentru aceeasi suma copiii invata balet, sah, dans sportiv, aikido sau inot.

La stat, clasa pregatitoare e gratuita. Numai ca pana in acest moment au fost gasite doar jumatate dintre cadrele didactice necesare, si tot jumatate din salile de clasa sunt gata pregatite.

FOTO: Intact Images

Elevii pierd o saptamana din vacanta de primavara... Doi diplomati din Republica Moldova au fost jefuiti in Bucuresti...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x