Antena Căutare

Scriitorul Milan Kundera a murit! Autorul care era denumit „un monstru al literaturii” a lăsat în urmă o operă impresionantă

Milan Kundera, scriitorul de origine cehă comparat cu Kafka, a murit la 94 de ani la Paris. Cine a fost și ce operă a lăsat în urmă.

Milan Kundera Galerie
Milan Kundera a murit la 94 de ani | Profimedia

Milan Kundera, un scriitor romancier și eseist din Cehia, a murit la vârsta de 94 de ani la Paris. Kundera a fost considerat unul dintre cei mai importnați autori după Franz Kafka, celebru pentru opera Metamorfoza. Vestea morții autorului a fost dată miercuri dimineață de televizinea din Cehia, scrie Le Figaro.

„Din nefericire, pot confirma că domnul Milan Kundera a decedat ieri (marți) după o boală prelungită”, a declarat un purtător de cuvânt pentru AFP.

Cine a fost Milan Kundera. Scriitorul din Cehia a fost un susținător al comunismului

Milan Kundera s-a născut pe 1 aprilie 1929 la Brno, în Cehoslovacia, dintr-un tată muzicolog şi pianist. Scriitorul a fost martorul unor evenimente istorice importante, într-un secol în care comunismul s-a prăbușit. Încă de la 18 ani și-a arătat susținerea pentru partidul comunist, atunci când a și aderat după ce comuniștii au preluat puterea în Cehoslovacia în urma celui de-al Doilea Război Mondial. Însă Milan Kundera a realizat curând impostura socialismului de stat, care înăbuşea conştiinţele, în special pe cele ale scriitorilor şi intelectualilor, obligându-i să scrie într-o limbă moartă, informează News.ro.

Kundera descrie mai târziu regimul comunist drept kitsch, pentru greutatea sa entuziastă şi prostia sa fulminantă. El povesteşte această deziluzie în "Gluma", în care unul dintre personajele principale, tânărul Ludvik, este exclus din partid pentru că a scris pe o carte poştală trimisă unui prieten: "Optimismul este opiul rasei umane. O minte sănătoasă miroase a rahat. Trăiască Troţki!".

Cărțile pe care Kundera le-a scris după plecarea sa din Cehia au fost interzise la publicare în țara sa natală până la prăbușirea comunismului în 1989, dar opera sa a fost respectată în rândul disidenților.

În 1975, Kundera a fost exilat alături de soția sa în Franța, acolo unde a lucrat timp de patru ani ca asistent universitar la Universitatea din Rennes. Cei doi soți au fost decăzuți din cetățenia cehă 4 ani mai târziu.

În primit cetățenie franceză în 1981 și acolo și-a construit cariera și reputația de autor. Operele sale au fost traduse în 40 de limbi.

Kundera a fost descris de crticii din literatură de-a lungul timpului „un autor fascinat de sex și predispus la salturi bruște, deși grațioase, în autobiografie, ruminații abstracte și în istoria recentă a Cehiei", a declarat John Updike, criticul din Times, potrivit

Cea mai cunoscută operă a sa, „Insuportabila uşurătate a fiinţei” a fost „transformată într-un film cu Juliette Binoche și Daniel Day-Lewis în 1987.

Milan Kundera a fost acuzat că ar fi turnat un spion în anii 1950. Cum s-a apărat în fața acestor informații

Milan Kundera era cunoscut pentru stilul de viață solitar. Autorul operei „Insuportabila uşurătate a fiinţei” nu a putut sta departe de scandalurile mediatice în ciuda eforturilor sale. Autorul a fost acuzat în 2008 că ar fi „turnat” un spion occidental în anii 1950. Institutul pentru Studiul Regimurilor Totalitare a declarat că o echipă de istorici și cercetători a găsit un document scris de SNB, sau poliția comunistă cehă, care l-a identificat pe Kundera ca fiind persoana care l-a informat pe un bărbat care a fost ulterior încarcerat timp de 14 ani.

Văzând aceste informații, autorul a vorbit despre acuzațiile care i s-au adus la vremea aceea.

„Sunt total uimit de ceva la care nu mă așteptam, despre care nu știam nimic până mai ieri și care nu s-a întâmplat. Nu îl cunoșteam deloc pe acel om", a declarat Kundera, citat de agenția de presă CTK, potrivit Daily Mail.

Vezi mai multe ştiri externe în secţiunea de pe observatornews.ro

Un cioban a sunat la 112 să spună că s-a rătăcit în pădure. Ce au descoperit polițiștii când l-au găsit și de ce l-au am... Cat costă taxa de pod de la Feteşti în 2023. Autoritățile au anunțat că urmează să fie reintrodusă zilele următoare...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia)
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia) Marti, 30.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x