Antena Căutare

Se amână începutul școlii pentru o parte dintre elevi? Anunțul făcut de autorități!

Peste o sută de clădiri din cele aproape 600 de imobile în care funcţionează unităţi de învăţământ din judeţul Dâmboviţa nu au autorizaţie de securitate la incendiu, potrivit Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă, ceea ce pune pune sub semnul întrebării începerea anului școlar la 10 septembrie.

Peste o sută de clădiri din cele aproape 600 de imobile în care funcţionează unităţi de învăţământ din judeţul Dâmboviţa nu au autorizaţie de securitate la incendiu, potrivit Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă, ceea ce pune pune sub semnul întrebării începerea anului școlar la 10 septembrie. Reprezentanţii ISU vor face, de la 1 septembrie, controale în şcoli pentru prevenirea incendiilor.

Potrivit Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Dâmboviţa, în judeţ funcţionează 530 de unităţi de învăţământ preuniversitar, în 596 de clădiri.

Dintre acestea, 63 de clădiri deţin autorizaţie de securitate la incendiu, 430 de clădiri nu fac obiectul autorizării, iar 103 clădiri nu au autorizaţie de securitate la incendiu. În cele 103 clădiri care nu deţin autorizaţie de securitate la incendiu funcţionează 107 unităţi de învăţământ.

Conform sursei citate, de la 1 ianuarie şi până în 31 iulie au fost depuse 73 de cereri pentru emiterea avizelor şi autorizaţiilor de securitate la incendiu, din care au fost respinse 13 cereri pentru avize de securitate la incendiu şi 11 cereri pentru autorizaţii de securitate la incendiu. Au fost emise 13 avize şi o autorizaţie de securitate la incendiu.

În aceeaşi perioadă, specialiştii au făcut controale de prevenire la 33 de unităţi de învăţământ, indiferent dacă acestea deţin sau nu autorizaţie de securitate la incendiu. În timpul controalelor, au fost identificate 50 de deficienţe şi au fost aplicate 35 de sancţiuni contravenţionale, conform legislaţiei privind apărarea împotriva incendiilor.

De asemenea, pe timpul controalelor au fost desfăşurate 14 activităţi de informare preventivă (instruiri şi lecţii deschise) pentru cunoaşterea pericolelor şi prezentarea regulilor de comportare din unităţile de învăţământ şi s-au făcut patru exerciţii de evacuare în cazul producerii unui incendiu sau cutremur, la care au participat 522 de cadre didactice, personal auxiliar şi elevi.

Reprezentanţii ISU Dâmboviţa arată că de la 1 septembrie vor avea loc controale de prevenire la unităţile de învăţământ din judeţ care îşi desfăşoară activitatea în construcţii care au fost puse în funcţiune fără obţinerea autorizaţiei de securitate la incendiu şi care nu au întreprins niciun demers pentru obţinerea actului.

Totodată, reprezentanţii ISU Dâmboviţa fac câteva recomandări pentru evitarea unor incendii în unităţile de învăţământ: verificarea instalaţiilor electrice, de încălzire şi a instalaţiilor de protecţie împotriva descărcărilor electrice atmosferice de către personal autorizat, eliminându-se defecţiunile constatate; lucrările de termoprotecţie/ignifugare a elementelor combustibile din structura construcţiilor se vor executa cu personal atestat; protecţia golurilor din elementele de construcţie cu rol de compartimentare (pereţi, tavane) cu materiale rezistente la foc cel puţin 15 minute; verificarea mijloacelor tehnice de apărare împotriva incendiilor de către personal autorizat; asigurarea necesarului de stingătoare, a evacuării rapide şi sigure a persoanelor şi bunurilor din clădire.

De asemenea, se recomandă afişarea planurilor de evacuare pe fiecare nivel, pe căile de acces şi în locurile vizibile, stabilirea unui sistem de anunţare-alarmare în caz de incendiu, iar clasele în care sunt elevi cu handicap locomotor şi clasele I să fie amplasate, pe cât posibil, la parter. Înainte de sezonul rece se vor verifica, cu personal autorizat, mijloacele de încălzire locală (sobele cu/fară acumulare de căldură şi coşurile pentru evacuarea fumului), eliminându-se eventualele defecţiuni şi asigurându-se buna funcţionare a acestora, mai spun reprezentanţii ISU Dâmboviţa.

Rugăciune către Maica Domnului. Cea mai puternică rugăciune în ziua Nașterii Maicii Domnului... Accident CUMPLIT! Doi motocicliști au sfârșit sub roțile unui autocar! Zeci de persoane au văzut TRAGEDIA (VIDEO)...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 7, 23 martie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Dianei Matei
Hello Chef sezonul 7, 23 martie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Dianei Matei Sambata, 23.03.2024, 15:30
Ai Formula 1 în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x