Antena Căutare

Se stia din 2004 ca se prabuseste sistemul de pensii!

Alianta DA, formata din PD (actualul PDL) si PNL, a venit la putere in 2004, dupa ce a acuzat guvernul Nastase, in campania electorala, ca, in loc sa dea bani in plus pensionarilor, a dirijat resursele bugetare spre clientela sa politica. Insa ceea ce ar fi trebuit sa dezvaluie si sa aiba in vedere noua putere, in privinta reformarii, la preluarea mandatului, era starea catastrofala reala in care regimurile anterioare FSN, PDSR si CDR lasasera sistemul public de pensii al Romaniei. In loc de asta, noii guvernanti au preferat, atunci, ca si acum, sa ii insele pe actualii si viitorii pensionari cu ideea ca pensiile vor fi marite prin combaterea „coruptiei” si a „economiei subterane”. Cand, de fapt, crudul adevar, perfect transparent si exprimat stiintific inca din 2004, era ca structura sistemului public de pensii incalca pur si simplu legile elementare ale logicii si aritmeticii. In concluzie, criza mondiala actuala n-a provocat, ci doar a accelerat dezintegrarea sistemului de asigurari sociale de stat.

In ianuarie 2009, se infiinteaza la Cotroceni Comisia Prezidentiala pentru Analiza Riscurilor Sociale si Demografice din Romania, sub conducerea profesorului universitar dr. Marian Preda, decanul Facultatii de Sociologie din Bucuresti. In septembrie 2009, Comisia da publicitatii raportul „Riscuri si inechitati sociale in Romania", care contine, printre altele, si o radiografie detaliata a starii sistemului de pensii de stat din Romania.

Concluziile erau dure. „In Romania, cheltuielile cu pensiile reprezinta o cincime din totalul cheltuielilor publice. (...) Pe langa cheltuielile pentru agricultori si cele pentru pensiile speciale, care nu se bazeaza pe nicio contributie, exista si un deficit al bugetului de asigurari sociale de stat. In conditiile in care cheltuielile cu pensiile sunt mai mari decat veniturile colectate, este evident ca, pe viitor, nu se poate vorbi de o crestere semnificativa a subventiilor pentru pensie de la bugetul de stat. (...) Solutii precum imprumuturile externe pentru a finanta fondul de pensii sunt solutii nerecomandate, care transfera povara asupra generatiilor urmatoare", se afirma in raport.

Institutie publica, bani europeni, efecte zero

Acum, sub spectrul taierii cu 15% a pensiilor de stat si a majoritatii indemnizatiilor sociale, toate aceste disfunctionalitati ale sistemului de pensii au devenit locuri comune in discursul public si sunt repetate pana la satietate de reprezentantii puterii executive, in frunte cu presedintele Basescu. Insa diagnosticul pus de Comisia Prezidentiala nu este catusi de putin o noutate si n-ar trebui sa fie nici pentru guvernanti, intrucat aceleasi probleme, riscuri si solutii au fost identificate si facute cunoscute, in cadru public, de o institutie de stat, inca de acum sase ani!

Lasand la o parte faptul ca inclusiv „Saptamana Financiara" a tratat in mod repetat subiectul, inca de acum trei ani, este bine de stiut ca presedintele Comisiei Prezidentiale, profesorul Preda, impreuna cu un alt membru al acesteia, asistentul universitar Vlad Grigoras, si cu doctorandul Cristina Dobos, au publicat, in 2004, studiul „Sistemul de asigurari de pensii in Romania in perioada de tranzitie: probleme majore si solutii".

Lectura comparativa a celor doua documente arata ca cele spuse cu privire la pensii in 2009 de raportul Comisiei Prezidentiale reprezinta, practic, un rezumat al acelorasi idei prezentate pe larg in studiul din 2004, doar cu actualizari de cifre si detalii.

Ceea ce inseamna ca, in acest interval, problemele n-au facut decat sa se agraveze, din cauza lipsei de reforme reale. Iar puterea nu poate invoca alibiul necunoasterii (in masura in care acesta poate constitui vreodata o scuza pentru „factorii responsabili") si nici pe acela al crizei, intrucat defectiunile fundamentale ale sistemului n-au fost provocate, ci doar revelate si agravate de aceasta.

Tot articolul, in Saptamana Financiara

Legea lustratiei a fost declarata neconstitutionala de CCR... Scandal mare in Aeroportul Henri Coanda intre soferi si politisti...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe Marti, 16.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x