- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
In ianuarie 2009, se infiinteaza la Cotroceni Comisia Prezidentiala pentru Analiza Riscurilor Sociale si Demografice din Romania, sub conducerea profesorului universitar dr. Marian Preda, decanul Facultatii de Sociologie din Bucuresti. In septembrie 2009, Comisia da publicitatii raportul „Riscuri si inechitati sociale in Romania", care contine, printre altele, si o radiografie detaliata a starii sistemului de pensii de stat din Romania.
Concluziile erau dure. „In Romania, cheltuielile cu pensiile reprezinta o cincime din totalul cheltuielilor publice. (...) Pe langa cheltuielile pentru agricultori si cele pentru pensiile speciale, care nu se bazeaza pe nicio contributie, exista si un deficit al bugetului de asigurari sociale de stat. In conditiile in care cheltuielile cu pensiile sunt mai mari decat veniturile colectate, este evident ca, pe viitor, nu se poate vorbi de o crestere semnificativa a subventiilor pentru pensie de la bugetul de stat. (...) Solutii precum imprumuturile externe pentru a finanta fondul de pensii sunt solutii nerecomandate, care transfera povara asupra generatiilor urmatoare", se afirma in raport.
Institutie publica, bani europeni, efecte zero
Acum, sub spectrul taierii cu 15% a pensiilor de stat si a majoritatii indemnizatiilor sociale, toate aceste disfunctionalitati ale sistemului de pensii au devenit locuri comune in discursul public si sunt repetate pana la satietate de reprezentantii puterii executive, in frunte cu presedintele Basescu. Insa diagnosticul pus de Comisia Prezidentiala nu este catusi de putin o noutate si n-ar trebui sa fie nici pentru guvernanti, intrucat aceleasi probleme, riscuri si solutii au fost identificate si facute cunoscute, in cadru public, de o institutie de stat, inca de acum sase ani!
Lasand la o parte faptul ca inclusiv „Saptamana Financiara" a tratat in mod repetat subiectul, inca de acum trei ani, este bine de stiut ca presedintele Comisiei Prezidentiale, profesorul Preda, impreuna cu un alt membru al acesteia, asistentul universitar Vlad Grigoras, si cu doctorandul Cristina Dobos, au publicat, in 2004, studiul „Sistemul de asigurari de pensii in Romania in perioada de tranzitie: probleme majore si solutii".
Lectura comparativa a celor doua documente arata ca cele spuse cu privire la pensii in 2009 de raportul Comisiei Prezidentiale reprezinta, practic, un rezumat al acelorasi idei prezentate pe larg in studiul din 2004, doar cu actualizari de cifre si detalii.
Ceea ce inseamna ca, in acest interval, problemele n-au facut decat sa se agraveze, din cauza lipsei de reforme reale. Iar puterea nu poate invoca alibiul necunoasterii (in masura in care acesta poate constitui vreodata o scuza pentru „factorii responsabili") si nici pe acela al crizei, intrucat defectiunile fundamentale ale sistemului n-au fost provocate, ci doar revelate si agravate de aceasta.
Tot articolul, in Saptamana Financiara
Legea lustratiei a fost declarata neconstitutionala de CCR... Scandal mare in Aeroportul Henri Coanda intre soferi si politisti...