Antena Căutare

Se vrea REGIONALIZARE! Cum va arăta România, conform planului lansat de autorităţi

Dezbaterea despre regionalizare va fi relansată, a declarat premierul Dacian Cioloş, luni, în plenul Camerei Deputaţilor, la 'Ora prim-ministrului', potrivit Agerpres

Dezbaterea despre regionalizare va fi relansată, a declarat premierul Dacian Cioloş, luni, în plenul Camerei Deputaţilor, la 'Ora prim-ministrului', potrivit Agerpres

"Lucrăm şi la acest lucru. Nu am vrut şi nu vrem să ne asumăm lucruri pe care ştim că nu le putem duce până la capăt, dar ne dorim să relansăm discuţia, dezbaterea şi despre regionalizare, conştienţi fiind de faptul că o decizie privind regionalizarea merge dincolo de o modificare legislativă', a afirmat Cioloş, în cadrul dezbaterii cu tema 'Reforma administraţiei publice'.

Premierul a spus că dezbaterea privind regionalizarea României poate fi relansată în contextul dezbaterii privind reforma administraţiei.

'În acest context al reformei administraţiei publice, inclusiv administraţia publică locală, putem reintroduce şi această dezbatere legată de regionalizare şi vedem până unde putem merge cu acest proces de dezbatere şi eventual de pregătire a deciziilor', a explicat Dacian Cioloş.

Planurile actuale privind regionalizarea suprapun hărţii actuale administrative cele opt regiuni de dezvoltare, create în 1998 pentru coordonarea necesară aderării României la Uniunea Europeană.

Procesul de regionalizare se derulează în strânsă legătură cu descentralizarea administrativă şi financiară.

Care sunt paşii către regionalizare

Analiza necesară organizării şi funcţionării regiunilor administrativ-teritoriale
Analiza proiectelor de modificare a actelor normative care vizează transferul de competenţe către administraţia publică de la nivel local, judeţean şi regional
Elaborarea pachetului legislativ necesar pentru organizarea şi funcţionarea autorităţilor administraţiei publice regionale.
- Organizarea de întâlniri-dezbateri libere, în fiecare regiune, cu participarea mediului academic, a societăţii civile, a structurilor asociative ale autorităţilor administraţiei publice locale etc., precum şi a reprezentanţilor Guvernului.
- Organizarea unor întâlniri-dezbateri finale în Bucureşti, cu participarea mediului academic, a societăţii civile, a structurilor asociative ale autorităţilor administraţiei publice locale, a partidelor politice parlamentare şi neparlamentare etc., precum şi a reprezentanţilor Guvernului.
- Definitivarea pachetului de acte normative privind descentralizarea şi regionalizarea.
- Adoptarea de către Parlament a legii pentru revizuirea Constituţiei.
- Desfăşurarea referendumului.
- Validarea rezultatelor referendumului de către Curtea Constituţională a României.
- Intrarea în vigoare a Constituţiei revizuite, la data publicării în Monitorul Oficial a Hotărârii de validare a referendumului.
- Promovarea şi aprobarea pachetului de acte normative privind descentralizarea şi regionalizarea în Guvern, imediat după data intrării în vigoare a Constituţiei revizuite.
- Organizarea de alegeri pentru autorităţile publice regionale.

Cod portocaliu de inundații pe afluenți ai râului Olt de pe raza județelor Brașov și Olt... Un bărbat s-a întors acasă cu doi bebeluși abandonați. După un timp, a fost șocat când i s-a cerut ceva absolut neaștep...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe Marti, 16.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x