Live acumChefi la Cutite (r)
Prime Time 20:30X Factor

Seceta extrema: Fermierii din Covasna cer certificate de forta majora

Fermierii din judetul Covasna, care nu vor putea sa isi onoreze contractele din cauza secetei, au inceput sa solicite certificate de forta majora de la Camera de Comert si Industrie (CCI), in judet 30% din culturi fiind compromise, informeaza Mediafax.

Presedintele Camerei de Comert si Industrie (CCI) Covasna, Edler Andras, a declarat, miercuri, ca in ultimele saptamani mai multi producatori agricoli au inceput sa solicite certificate de forta majora de la CCI, care ii scutesc de plata penalitatilor, avand in vedere ca nu se pot achita de obligatiile din contract din cauza secetei.

"Am inceput sa eliberam aceste certificate de constatare a fortei majore. Este in atributiile Camerei de Comert sa faca acest lucru. Astfel, in momentul de fata, venim in sprijinul agricultorilor care au contracte de livrare incheiate cu diferite fabrici, dar care nu vor putea sa-si onoreze contractele ca urmare a secetei", a spus Edler.

Presedintele CCI Covasna a mentionat ca, in primul rand, cultivatorii de cartofi si de sfecla de zahar au inceput sa solicite certificate de forta majora, intrucat, din cauza secetei, intampina mari probleme in indeplinirea obligatiilor contractuale si astfel pot fi aparati de eventuale penalizari.

Directorul executiv al Directiei pentru Agricultura Covasna, Konczei Csaba, declara, la finele lunii iulie, ca temperaturile foarte ridicate si lipsa precipitatiilor din aceasta vara au afectat grav culturile agricole din judet.

Potrivit lui Konczei, 30% din suprafata de teren agricol cultivata este afectata de seceta.

Recomandari