UPDATE! Surse apropiate anchetei au declarat ca printre cei anchetati se afla Marcel Adrian Piteiu, director general Romgaz, Ioana Apan (in calitate de invinuit), presedintele Consiliului de Administratie al Romgaz si secretar general adjunct in Ministerul Economiei , Alpar Kramer, fost director comercial al Romgaz, Eugen Mitea, fost director adjunct al Romgaz si Dan Victor Alexandru, fost secretar de stat in Ministerul Economiei in guvernarea Tariceanu.
Patru combinate chimice patronate de miliardar au primit gaze din productia interna la pret preferential, desi aveau datorii la stat.
Conform unor surse judiciare este vorba despre contracte incheiate cu avizul Ministerului Economiei in perioada 2006 - 2008, informeaza Adevarul.
Potrivit anchetatorilor, acest lucru ar echivala cu o subventie mascata acordata firmelor lui Niculae, atata vreme cat InterAgro avea datorii catre Romgaz.
"Este o mare gogoasa de presa data acum la inceput de an. Societatea noastra nu putea primi gaze de la Romgaz la un asemenea pret. Nu credeam ca voi fi acuzat vreodata de subminare a economiei nationale", a declarat la emisiunea "Subiectiv", de la Antena3, Ioan Niculae, presedintele InterAgro.
Deocamdata nimeni nu a fost pus sub acuzare in acest dosar, ancheta fiind in faza actelor premergatoare, fiind vizati fosti si actuali directori ai Romgaz. Acestia ar putea fi acuzati de subminarea economiei nationale.
Potrivit unui comunicat DIICOT citat de Mediafax, "in sarcina invinuitilor se retine ca au desfasurat activitati infractionale care au produs un prejudiciu de 126.000.000 USD patrimoniului SNGN ROMGAZ SA si bugetului consolidat al statului si au avut drept consecinta punerea in pericol a sistemul energetic national".
Procurorii au mai precizat ca activitatea infractionala a vizat modalitatea de contractare de catre societatea comerciala a unor cantitati considerabile de gaze naturale, la preturi mult diminuate fata de cele practicate de SNGN Romgaz SA, obtinerea de gaze naturale doar din productia interna, "cu eludarea reglementarilor legale in materie precum si mentinerea facilitatilor acordate societatii, in conditiile in care inregistra datorii semnificative la plata gazelor furnizate".
"Se mai retine ca activitatea infractionala a generat imposibilitatea repartizarii de catre SNGN Romgaz SA a rezervelor necesare pentru realizarea programului national de inmagazinare si cresterea importului de gaze naturale, cu consecinta punerii in pericol a Sistemul Energetic National, ca ramura strategica a economiei nationale si subminarii economiei nationale", se mai arata in comunicat.
Directia de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism precizeaza ca in perioada 28 -29 decembrie 2011, la sediul institutiei au fost audiate 35 de persoane, carora le-a fost adusa la cunostiinta invinuirea, urmand ca in perioada imediat urmatoare sa aiba loc audierea celorlalti invinuiti.