Antena Căutare

Seismologul Victorin Toader: Vom avea cutremur de 6 grade anul acesta

Pana la sfarsitul anului, se poate produce un cutremur cu magnitudinea de 6 in Romania in conditiile in care tara noatra trece de la o perioada seismica mai calma la una agitata, conform sefului laboratorului de avertizare seismica din cadrul Institutului de Seismologie Aplicata, Victorin Toader.

"De obicei, in luna noiembrie avem descarcari de energie mai mari. Ne putem astepta asadar la un seism de maximum 6 grade, daca va fi o descarcare insemnata. La 6 grade nu e totusi foarte rau in Romania. Vor cadea bibelourile si cam atat"


Pe de alta parte, Gheorghe Marmureanu exclude posibilitatea unui cutremur mai mare de 7 grade pe scara Richter.

„Din studiile noatre nu se pune problema unui cutremur catastrofal. Vrancea nu este incarcata peste incat sa se produca vreun cutremur de peste 7, 7,2",a declarat acesta marti seara in cadrul emisiunii "100 de Minute".

Presedintele onorific al Institutului de Fizica a Pamantului a mai adaugat ca temperaturile extrem de ridicate penru aceasta perioada nu au nici o legatura cu activitatea scoartei terestre.

Toader a completat prin faptul ca Romania a trecut, intre 2006 si 2010, printr-o perioada mai linistita din punct de vedere seismic. Dar precizeaza ca asta implica o acumulare mare de ceea ce numeste "stres tectonic". Adica o energie care se elibereaza prin cutremure. "Se poate elibera deodata sau treptat. In primul caz, s-ar inregistra un seism puternic", mentioneaza Victorin Toader.

Un cutremur cu magnitudinea de 4.8 a avut loc in aceasta dimineata in zona Vrancea. Seismul s-a simtit puternic si in Bucuresti.

7 dosare penale pentru fraude la Bacalaureat in Caras-Severin... VIDEO! Ajutati-o pe Andreea, o jurnalista care sufera de cancer osos, la doar 25 de ani!...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x