Antena Căutare

Semnificații istorice, 26 ianuarie. Ziua de naștere a lui Nicolae Ceaușescu

26 ianuarie. Semnificații istorice. În 1918, s-a născut fostul președinte al României, (în perioada 1965-1989), Nicolae Ceaușescu.

26 ianuarie. Semnificații istorice. În 1918, s-a născut fostul președinte al României (în perioada 1965-1989), Nicolae Ceaușescu.

În timpul dictaturii lui Nicolae Ceaușescu ziua sa de naștere era sărbătorită pe 26 ianuarie. În perioada postdecembristă, a fost prezentat Registrul Stării Civile care dovedea că, de fapt, Ceaușescu s-a născut în ziua de 23 ianuarie 1918.

Nicolae Ceaușescu a instituit o dictatură bazată pe cultul personalităţii. A reuşit să atragă sprijinul ţărilor occidentale datorită cursului ideologic urmat, de relativă independenţă faţă de Uniunea Sovietică. Nicolae Ceaușescu a fost răsturnat de la putere în urma Revoluţiei din decembrie 1989.

26 ianuarie. Alte semnificații istorice

1388 - Prima menţionare a oraşului-cetate Suceava drept capitală a Moldovei

1699 - S-a încheiat Pacea de la Karlowitz, care a marcat încheierea războiului dintre Imperiul Otoman şi Liga Sfântă. Poarta a recunoscut trecerea Transilvaniei sub stăpînirea Imperiului Habsburgic. Evenimentul este considerat a fi începutul declinului imperiului Otoman şi impunerea Austriei ca mare putere europeană

1865 - A demisionat guvernul condus de Mihail Kogălniceanu.

1918 - A demisionat guvernul de coaliţie I.I.C.Brătianu-Take Ionescu.

1925 - S-a născut actorul american Paul Newman ("Pisica pe acoperişul fierbinte").

1994 - Guvernul britanic a solicitat înapoierea Ordinului Bath al Majestăţii sale Regina Marii Britanii şi Irlandei de Nord, decernat în 1978 lui Nicolae Ceauşescu.

1994 - Teodor Meleşcanu, ministrul român de externe, a semnat la Bruxelles documentul-cadru privind participarea României la Parteneriatul pentru Pace, propus de NATO. România a fost prima ţară semnatară a acestui document.

2000 - Comisia Europeană a aprobat recomandarea privind eliminarea României şi Bulgariei de pe "lista neagră" a statelor ai căror cetăţeni au nevoie de viză de intrare pentru ţările membre ale UE.

2008 - A încetat din viaţă actorul Christian Brando, fiul lui Marlon Brando.

2009 - România şi Irakul au semnat acordul pentru menţinerea a 350 de militari români pe teritoriul irakian până la 31 iulie 2009.

sursă: Wikipedia, Mediafax

Calendar ortodox. Ce TREBUIE să faci astăzi, ca să ai sănătate tot anul... Cele mai cunoscute ziceri ale lui Neagu Djuvara: "Câteva amănunte care mă supără zilnic. De pildă, că românul este ...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x