Live acumObservator 12
Prime Time 20:20Asia Express - Drumul elefantului (r)

Sfânta Parascheva 2018. Când se sărbătorește și Cine a fost

Sfânta Parascheva 2018. Când se sărbătorește și cine a fost. Sfânta Cuvioasă Parascheva este celebrată duminică, pe 14 octombrie. Sf Parascheva a fost Maică, ea și-a dedicat viața slujirii lui Dumnezeu, de 377 de ani Moaștele Sf. Parascheva se află spre închinare la Iași

Sfânta Cuvioasă Parascheva

theodorosart.com

Sfânta Cuvioasă Parascheva este o mare sărbătoare pentru creștinii români ce apare în calendarul nostru bisericesc cu cruce roșie pe 14 octombrie. În acea zi, mulți pelerini din toate colțurile țării poposesc la Iași pentru a se ruga și a săruta moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva.

Despre viața Sfintei Parascheva

Sfânta Parascheva s-a născut la începutul secolului al XI-lea, într-un sat din apropierea Constantinopolului. Părinții ei erau foarte credincioși și bogați. La vârsta de 10 ani, după ce merrge la biserică, simte chemarea lui Dumnezeu. Astfel, la vârsta de 20 de ani, aceasta decide să își lase părinții și să îl urmeze pe Hristos.

Parascheva ajunge la Constantinopol unde învață de la mai mulți călugări ce înseamnă viața duhovnicească. Mai întâi pleacă la mănăstirea Maicii Domnului din Heracleea, iar apoi decide să plece spre Ierusalim. După ce aceasta vede mai multe locuri sfinte, ea vrea să rămână într-o mănăstire de călugărițe din pustiul Iordanului.

Într-o noapte, un înger îi apare în vis și îi spune că trebuie să se întoarcă la părinții săi. Astfel, Parascheva se întoarce în Epivat, fără să spună nimănui de acolo cine este. La vârsta de 27 de ani ea se stinge din viață. Ea fost îngropată aproape de mare.

La câțiva ani după moartea ei, trupul neînsuflețit al unui marinar a ajuns la țărm. Un localnic a decis să îl îngroape la mal. Săpând o groapă, aceasta a descoperit trupul neputrezit al Sfintei Parascheva. Nu a dat importanță acestui lucru și a îngropat marinarul alături de ea.

În noaptea următoare, unul dintre creștinii care a ajutat la îngroparea marinarului a visat-o pe Cuvioasa Parascheva. Ea i-a poruncit acestuia să îi ia trupul și să îl așeze la loc de cinste. În acest fel, trupul Sfintei Parascheva a ajuns în biserica Sfinților Apostoli din Kallicrateia.

Abia în anul 1641 moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva au ajuns la noi în țară. Încă din 26 noiembrie 1944 și până în prezent, aceste moaște se află la Catedrala Mitropolitană de la Iași. Creștinii de pretutindeni pot ajunge aici pentru a înălța rugăciuni pentru iertarea păcatelor lor și pentru sănătate.

Sursă foto: theodorosart.com, a1.ro

Fanatik.ro
Cele mai noi stiri
Lajumate.ro