Pe 20 decembrie, românii sărbătoresc Sfâtnul Ignat sau sărbătoarea Inatoarea sau Ignatul porcilor. Multe din tradițiile acestei zile se respectă în special în zona rurală. În multe sate, în ziua de Ignat se taie porcii.
Legenda lui Ignat
Legenda spune că în această zi de 20 decembrie, cu mulți ani în urmă, Ignat și tatăl său au vrut să taie porcul și să îi dea cu securea în cap porcului, dar din nefericire acesta îl lovește pe tatăl său și acesta moare.
Supărat nevoie mare, Ignat pleacă în lume și le spune tuturor păcatul său, întrebându-i ce să facă să îi fie iertată greșeala, potrivit Creștin Ortodox. Pe drum se întâlnește cu un preot, iar el îi spune să își stabilescă o locuință lângă o apă curgătoare. El i-a mai spus să înfingă un lemn în pământ și dacă se aprinde în trei ani, înseamnă că Dumnezeu l-a iertat. Dacă nu se aprinde, înseamnă că nu va fi iertat.
Ignat ajuta mereu oamenii să treacă apa curgătoare cu barca fără să le ia niciun ban. Doi bătrâni i-au cerut ajutorul, fiind aproape să se înece, iar Ignat le-a dat o mână de ajutor. După ce i-a salvat, cei doi moșnegi i-au ascultat povestea. Cei doi bătrâni erau Dumnezeu și Sfântul Petru.
Copiii lui Ignat au început să plângă de foame, iar Dumnezeu a făcut să apară pâine proaspătă în tastul pe care îl pregătea nevasta lui Ignat.
Tradiții și obiceiuri în ziua de Ignat
În ziua de Ignat, femeile nu au voie să săvârșească nicio muncă pentru că altfel vor atrage bolile și supărările asupra casei și familiilor lor. De asemenea, se spune că porci ar trage rufele de pe sârme întinse la uscat.
În această zi, singură activitate permisă este cea a tăierii porcului. Femeile nu au voie să spele, să măture sau să coasă. Sacrificarea animalelor din curte trebuie începută după răsăritul soarelui. Doar lumina vca putea ține la distanță spiritele rele, potrivit Libertatea.
Înainte de sacrificarea porcilor, locul unde are să se săvârșească activitatea trebuie purificat printr-un ritual. Mai întâi e tămâiat și stropit cu apă sfințită și astfel duhurile rele sunt îndepărtate. După sacrificarea animalului, lucru făcut de bărbatul casei, femeia are voie să tranșeze carnea după ce bîrbatul a făcut semnul crucii.
Ea zice rugăciunea Tatăl Nostru și apoi se apucă de tranșat. Chiar dacă această zi este în postul Crăciunului, după tăierea porcului, gospodinele pregătesc pomana porcului.
Pentru ca în gospodărie să le meargă bine celor care au sacrificat porcul, ei trebuie să bage capul porcului în casă cu râtul înainte. Din sângele porcului se poate face și un leac pentru copii atunci când vor fi răciți. Se amestă sângele cu mei și se lasă la uscat, iar apoi poate fi folosit când cei mici sunt bolnavi.
Stâpânul casei poate unge frunțile copiilor cu sângele porcului, făcându-le pe frunte semnul crucii. Astfel, cei mici o să crească sănătoși și puternici. Părul porcului este păstrat iar părinții îl folosesc să îi afume pe cei mici ori de câte ori aceștia sunt bolnavi sau deochiați.