Antena Căutare

Sindicatele, pregatite de GREVA GENERALA. Vezi cine si cand protesteaza!

Avioanele vor ramane la sol, trenurile, in gari, autobuzele si tramvaiele nu vor mai sosi in statii, la Metrou se va stinge lumina, iar operatiile vor fi reprogramate. Pe scurt, in ultima zi a lunii mai, Romania va fi paralizata aproape complet de grevele generale anuntate in mai multe domenii de activitate. Sindicalistii au anuntat, miercuri, ca isi mentin decizia de a protesta fata de masurile de austeritate anuntate de Guvern si Presedintie. Anuntul a fost facut de catre liderul SNFP, Sebastian Oprescu.

Calendarul protestelor

- 31 mai - majoritatea marilor confederatii sindicale intra in grava generala pe termen nelimitat
- 1 iunie - Bucurestiul va fi paralizat. Regia Autonoma de Transport Bucuresti (RATB) si Metrorex, in greva pentru aproximativ 12 ore; pichetarea sediilor prefecturilor din mai multe judete
- 2-3 iunie - lant uman in jurul Palatului Parlamentului

FOTO: Paul Chirila

31 mai nu va fi, insa, singura zi de greva. Un al doilea protest de aceeasi amploare este programat sa aiba loc in ziua in care Parlamentul va dezbate motiunea de cenzura anuntata de Opozitie.

Oamenii sunt nemultumiti de masurile de austeritate pe care Guvernul vrea sa le puna in aplicare. Este vorba, in principal, de reducerea salariilor cu 25%, a pensiilor cu 15%, dar si a unor indemnizatii, precum cea de crestere a copilului.

Incepand de luni, 31 mai, profesorii au anuntat ca intra in greva generala pe termen nelimitat, chiar cu riscul de a afecta examenul de Bacalaureat.

Tot luni, ghiseele vor fi inchise. O mare parte din functionarii publici au anuntat deja ca nu lucreaza pe 31 mai. Este vorba despre functionarii publici din primarii, consilii judetene, de la agentiile de ocupare a fortei de munca, ITM-uri, case de pensii sau OPC-uri.

De asemenea, in ultima zi a lunii mai, angajatii din sistemul sanitar vor declansa actiunea de protest. Medicii vor asigura 30% din activitate, iar operatiile vor fi reprogramate. Exceptie fac urgentele si interventiile care nu pot fi amanate.

Alaturi de acestia, se vor afla in greva si angajatii CFR. Sindicalistii feroviari au anuntat deja ca trenurile nu vor pleca din statii in ultima zi a lunii mai.

Angajatii Metrorex, o parte din anagajatii RATB, precum si cei de la TAROM au anuntat, de asemenea, declansarea grevei. Protestul la metrou ar urmea sa aiba loc in intervalul orar 04:00 - 16:00 sau chiar 04:00 - 18:00.

Reprezentantii sindicatelor din Metrorex spun ca ziua de greva ar fi un semn de solidaritate fata de ceilalti bugetari. Totodata, va fi analizata posibilitatea intrarii in greva pe perioada nedeterminata, incepand cu 31 mai, daca salariile angajatilor Metrorex vor fi micsorate cu 25%.

Ultimii care au anuntat ca isi opresc activitatea pe 31 mai sunt angajatii din penitenciare.

Pe perioada grevei, acestia nu vor efectua escortarea detinutilor la punctele de lucru si nici nu ii vor insoti pe detinuti la instantele de judecata, cu exceptia detinutilor arestati preventiv.

Pe langa grevele anuntate, sindicalistii sustin ca vor organiza si o serie de mitinguri. Oamenii vor picheta sediile prefecturilor din mai multe judete din tara, incepand cu data de 1 iunie.

15 timisoreni au fost raniti, dupa ciocnirea a doua tramvaie... Ingrijorator: Rata de abandon scolar a ajuns la 16,6%...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x