Antena Căutare

Situație alarmantă pentru românii care consumă pâine și produse de panificație! Ce au descoperit inspectorii ANPC în toată țara

Situație alarmantă descoperită de comisarii Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC). Mai bine de 12 tone de pâine au fost confiscate și sute de operatori economici din morărit şi panificaţie au fost amendați. Ce au descoperit inspectorii.

colaj foto cu paine de diferite sortimente Galerie
Descoperă ce au descoperit inspectorii ANPC în pâine | Shutterstock/profimedia

În perioada 10-21 iunie, comisarii Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) au desfășurat o amplă camoanie de veridicare a modului în care sunt respectate prevederile legale în ceea ce privește comercializare, etichetarea și prezentarea pâinii și a diferitelor propduse de panificație și morărit. Ceea ce au descoperit inspectorii este complet neașteptat și reprezintă un real semnal de alarmă pentru românii din toată țara.

Ce au desccoperit inspectorii ANPC, după ce au controlat aproximativ 1.000 de operatori economici de morărit și panificație. Ce s-a descoperit în pâine și în alte produse de panificație

Au fost controlaţi 745 operatori economici de operatori economici de pâine și produse de panificație, 644 dintre aceştia nerespectând prevederile legale din domeniul protecţiei consumatorilor. Totodată, au fost verificate circa 40 tone de pâine şi produse de panificaţie. În urma neregulilor constatate au fost date 560 de amenzi contravenţionale, în valoare de aproximativ 2,6 milioane de lei şi au fost oprite definitiv de la comercializare aproximativ 12 tone de pâine şi produse de panificaţie în valoare de peste 80.000 de lei. De asemenea, au fost oprite temporar de la comercializare a 2,7 tone de pâine şi produse de panificaţie până la remedirea deficienţelor de etichetare.

Principalele abateri constatate au fost: comercializarea unor produse în afara datei durabilităţii minimale stabilite de producători; lipsa inscripţionării sau înscrierea eronată, pe etichetă, a datei durabilităţii minimale; comercializarea unor produse cu ambalaje deteriorate; comercializarea unor produse care nu se încadrează în cantitatea netă declarată; deficienţe de etichetare prin care nu erau oferite consumatorilor informaţiile obligatorii, care să permită alegerea sortimentului dorit; lipsa informării consumatorilor referitor la ingredientele din care sunt compuse produsele comercializate, aditivii alimentari utilizaţi, valorile nutriţionale.

Articolul continuă după reclamă

Totodată, alte nereguli au fost: nerespectarea afişării denumirii furnizorului de pâine, a denumirii produselor livrate şi a preţului de vânzare cu amănuntul al acesteia, exprimat în lei/kg şi lei/bucată, comercializarea produselor fără niciun element de identificare-caracterizare; lipsa afişării componentelor cu efecte alergene la locul de comercializare a pâinii şi produselor de panificaţie, în vrac sau sub formă ambalată; lipsa inscripţionării cantităţii nete şi a listei ingredientelor sau înscrierea eronată a acesteia; lipsa traducerii în limba română a elementelor de identificare-caracterizare; folosirea unor produse şi proceduri nesigure în cadrul serviciilor prestate; inscripţionarea unor informaţii care puteau induce în eroare consumatorii; nerespectarea condiţiilor de transport, depozitare, producere şi comercializare a pâinii şi produselor de panificaţie; nerespectarea temperaturii de păstrare indicată de producător; lipsa afişării preţurilor sau neafişarea acestora în mod vizibil şi lizibil; nerespectarea regimului promoţiilor; utilizarea unor mijloace de măsură şi control neverificate metrologic; lipsa autorizaţiilor de funcţionare, au informat cei de la news.ro.

Reprezentanţii ANPC au mai precizat că în ceea ce priveşte produsele de morărit, au fost controlaţi 184 operatori economici la 112 dintre aceştia înregistrându-se nereguli, şi au fost verificate circa 32 tone produse de morărit.

În urma abaterilor constatate, au fost date 94 de amenzi contravenţionale în valoare de peste 500.000 lei, au fost oprite definitiv de la comercializare cinci tone de produse şi temporar – 1,2 tone de produse pentru deficienţe de etichetare.

Produse expirate sau infestate cu insecte, descoperite de inspectorii ANPC

Printre cele mai frecvente nereguli întâlnite au fost: comercializarea produselor infestate cu insecte; comercializarea unor produse în afara datei durabilităţii minimale stabilite de producători; comercializarea unor produse cu ambalaje deteriorate; deficienţe de etichetare prin care nu erau oferite consumatorilor informaţiile obligatorii, care să permită alegerea sortimentului dorit, inclusive a ţării de provenienţă a produsului; comercializarea produselor fără niciun element de identificare-caracterizare; lipsa informării consumatorilor referitor la ingredientele din care sunt compuse produsele comercializate, precum şi a valorilor nutriţionale.

Comisarii ANPC au mai descoperit că nu erau respectate condiţiile de transport, depozitare, producere şi comercializare a pâinii şi produselor de panificaţie, nu erau afişate preţurile sau afişarea acestora nu era în mod vizibil şi lizibil şi nu era respectat regimul promoţiilor.

Un elev din Târgoviște a luat nota 5.30 la Evaluarea Națională și a făcut contestație. Media totală i s-a schimbat radic... Motivul pentru care specialiștii ne recomandă să evităm cafeaua și alcoolul vara. Care sunt riscurile la care ne expunem...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Insula Iubirii Sezonul 8, 15 iulie 2024. Cortina a căzut și ispitele feminine au apărut de pe ecran, direct în fața băieților
Insula Iubirii Sezonul 8, 15 iulie 2024. Cortina a căzut și ispitele feminine au apărut de pe ecran, direct în fața băieților Luni, 15.07.2024, 23:40
Ai sport în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
x