Antena Căutare

Situaţie DISPERATĂ în învăţământul din România! S-au baricadat în săli şi refuză să le părăsească: "Ne-a ajuns cuţitul la os"

Studenții din mai multe universități s-au "baricadat" în amfiteatre, dezbat problemele sistemului universitar românesc și refuză să părăsească sălile până când revendicările lor nu vor fi acceptate, afirmă Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România într-un comunicat oficial.

Situaţie DISPERATĂ în învăţământul din România! S-au baricadat în săli şi refuză să le părăsească: "Ne-a ajuns cuţitul la os" Galerie
| antena3.ro

Studenții din mai multe universități s-au "baricadat" în amfiteatre, dezbat problemele sistemului universitar românesc și refuză să părăsească sălile până când revendicările lor nu vor fi acceptate, afirmă Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România într-un comunicat oficial.

Potrivit ANOSR, sunt ocupate de organizații studențești Universitatea de Vest din Timișoara, Universitatea Maritimă din Constanța și Universitatea "Dunărea de Jos" din Galați.

"Studenții s-au baricadat în amfiteatre, dezbat problemele sistemului universitar românesc și refuză să părăsească universitățile până când revendicările lor nu vor fi acceptate. ANOSR face apel la studenții din toată țara să se alăture mișcărilor de occupy începute azi în cele 3 universități, pregătind în acest moment acțiuni similare în alte centre din țară", se arată în comunicat, potrivit agerpres.ro.

Studenții sunt nemulțumiți de faptul că opiniile lor "nu mai sunt ascultate în universități", că subfinanțarea educației a produs "efecte catastrofale" asupra calității și relevanței studiilor universitare și că taxele din universități au devenit "insuportabile" pentru studenți, rata de abandon universitar ajungând la 40%, arată Alianța.

ANOSR solicită creşterea finanţării Educaţiei şi asumarea reală de către Parlament şi Guvern a alocării a 6% din PIB pentru Educaţie, aşa cum prevede legea, includerea studenţilor în proporţie de 25% din electori în alegerea rectorilor, a decanilor şi includerea acestora în aceeaşi proporţie în Consiliile Departamentelor din facultăţi, creşterea investiţiilor în servicii pentru studenţi: creşterea burselor, în special a burselor sociale, investiţii în construcţii de noi cămine şi cantine şi investiţii în repararea şi modernizarea celor existente.

Alte solicitări ale ANOSR se referă la implementarea reală a unui învăţământ centrat pe student, la reforma curriculară din universităţi, pentru a face programele de învăţământ relevante pentru piaţa muncii şi pentru nevoile şi interesele studenţilor de azi.

"După ani de zile în care părerile noastre nu au mai contat, ne-a ajuns cuţitul la os şi vrem să ne luăm universităţile înapoi. Universităţile sunt făcute să deservească studenţii, şi nu invers, iar situaţia catastrofală în care a ajuns sistemul de universitar ne face să nu mai putem accepta declinul continuu care caracterizează şcoala românească. Parlamentari, miniştri, preşedinţi, primari şi alţi reprezentanţi ai poporului, toţi şi-au asumat atât în discursuri electorale, cât şi în legi nerespectate, că educaţia trebuie să fie o prioritate pentru România, însă niciunul nu a mişcat un deget pentru asta. Începând de azi, luăm noi soarta sistemului universitar românesc în mâinile noastre şi refuzăm să părăsim universităţile până nu se găsesc soluţii la problemele semnalate de noi", a declarat liderul ANOSR, Cristi Popescu.

Sursa: agerpres.ro

Cum să treci ușor peste o DESPĂRȚIRE! Uite ce trebuie să faci ca să UIȚI de fostul partener!... Mihai Stoica, momente de COȘMAR în închisoare! Fostul manager al Stelei, de nerecunoscut în ultimele zile...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x