Schimbare majoră pentru șoferi! Este oficial! De acum POT vorbi la telefonul mobil, la volan, cu o singură condiție!

Șoferii din România pot vorbi la telefonul mobil, în timp ce se află la volan, cu o singură condiție, potrivit unei legi ce a fost promulgată, vineri, de preşedintele Klaus Iohannis.

Schimbare majoră pentru șoferi! Este oficial! De acum POT vorbi la telefonul mobil, la volan, cu o singură condiție!

Potrivit legii, șoferilor le este interzisă folosirea telefoanelor mobile atunci se află în mers, cu excepţia celor prevăzute cu dispozitive tip „mâini libere”, anunță Administrația Prezidențială.

Până la această modificare, șoferilor le era interzisă interzisă folosirea telefonului mobil în mers, indiferent dacă are sau nu dispozitiv „mâini libere”.

Ordonanţa Guvernului nr. 11/2019 pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice prevedea că, în timpul conducerii pe drumurile publice a unui vehicul aflat în mişcare, conducătorului acestuia îi este interzisă ţinerea în mână sau folosirea cu mâinile în orice mod a telefonului mobil sau a oricărui dispozitiv mobil prevăzut cu funcţia de înregistrare ori redare text, foto sau video.

Legea promulgată vineri introduce prevederea potrivit căreia „conducătorilor de vehicule le este interzisă folosirea telefoanelor mobile atunci când aceştia se află în timpul deplasării pe drumurile publice, cu excepţia celor prevăzute cu dispozitive tip mâini libere”.

Totodată, au fost modificate două texte din ordonanţă, în sensul permiterii autobuzelor de a circula, în regim de urgenţă, pe calea de rulare a tramvaiului.

Astfel, potrivit textelor, constituie contravenţii şi se sancţionează cu amenda prevăzută în clasa I de sancţiuni „nerespectarea obligaţiei conducătorului de vehicul, cu excepţia conducătorului de autovehicul destinat transportului public de persoane prin servicii regulate, de a lăsa liber tramvaiul la apropierea acestuia, când drumul are o singură bandă".

Constituie contravenţie şi se sancţionează cu amenda prevăzută în clasa a II-a de sancţiuni și „nerespectarea obligaţiei de către conducătorul vehiculului, cu excepţia conducătorului de autovehicul destinat transportului public de persoane prin servicii regulate, de a circula pe un singur şir, indiferent de direcţia de deplasare, într-o intersecţie în care circulă şi tramvaie şi de a lăsa liber traseul tramvaiului atunci când spaţiul dintre şina din dreapta şi trotuar nu permite circulaţia pe două şiruri".

Ultimele știri