Antena Căutare

"Spartul caprelor", tradiţia unică de la noi din țară, care îi face pe jandarmi să intervină. Ce presupune străvechiul obicei: "Caprele sunt arse"

"Spartul caprelor" încheie misiunea urătorilor de a alunga spiritele rele din gospodăriile oamenilor. Aseară, caprele pe care le-au purtat încă din ajunul Anului Nou au fost arse, după care s-au aprins zeci de făclii. Obiceiul presupune şi o confruntare între cetele de colindători la care au venit însă şi jandarmii.

O tradiţie străveche şi unică în ţară este respectată cu sfinţenie, an de an, la Oituz, în Bacău. "Spartul caprelor" încheie misiunea urătorilor de a alunga spiritele rele din gospodăriile oamenilor.

Aseară, caprele pe care le-au purtat încă din ajunul Anului Nou au fost arse, după care s-au aprins zeci de făclii. Obiceiul presupune şi o confruntare între cetele de colindători la care au venit însă şi jandarmii.

Ceata de urători şi mascaţi coboară de "Peste Vale". Tinerii vin înarmaţi cu făclii aprinse la confruntarea cu cealaltă ceată.de colindători - "Cotunenii".

Este ultima etapă a misiunii în care sunt alungate spiritele rele. După ce au colindat în lung şi-n lat localitatea timp de trei zile şi trei nopţi, urătorii au ars, aseară, caprele pe care le-au purtat prin gospodăriile localnicilor. Doar aşa, ghinionul va fi făcut scrum. O spune tradiţia păstrată din străbuni.

"Spartul caprelor" e un obicei unic în ţară. An de an, însă, zeci de jandarmi sunt şi ei pe poziţii, după ce tradiţia a făcut şi victime. Acum şapte ani, un coleg de-al lor a fost în comă câteva luni, după ce a fost grav rănit de ciomegele urătorilor.

Numerologul Romeo Popescu face dezvăluirea momentului! „Se va întâmpla în 2018, vin vremuri grele! Se vor ridica profeți... Începe URGIA! Adio, iarnă blândă! Vin zăpezile și gerul în România!...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x