Antena Căutare

SPECIAL: 21 de ani, degeaba!

Dupa 21 de ani de la Revolutie, avem aceleasi Romanii si aceeasi concluzie.

Jurnalul National publica la sfarsitul anului trecut o ampla cercetare sociologica realizata in exclusivitate de CURS care punea fata in fata Romania anului 1989 si Romania anului 2009, sub titlul „20 de ani degeaba".

De anul trecut si pana acum nu s-a schimbat nimic in bine, dimpotriva, si ne mira cei care se mira ca romanii lauda comunismul si pe Ceausescu. Iar un prilej de mirare a fost ultimul sondaj realizat de Institutul pentru Investigarea Crimelor Comunismului si Memoria Exilului, potrivit caruia aproape jumatate dintre romani (445) cred despre comunism ca a fost o idee buna, aplicata gresit.

Nimic nou. Stirea a fost prezentata anul trecut in premiera de Jurnalul National si CURS, la 20 de ani de la Revolutia din decembrie '89. Este motivul pentru care reluam concluziile sondajului publicate atunci, precum si cateva capitole importante din aceasta cercetare.

Doua Romanii, 20 de ani si o concluzie socanta. In cele doua decenii scurse de la Revolutie, majoritatea romanilor nu s-au schimbat, in ciuda tuturor beneficiilor aduse de libertate si democratie. Sunt inca nostalgici, Nicolae Ceausescu este un om care a facut si bine, si rau in mod egal, iar „epoca de aur" le aduce in minte cuvinte care exprima starea de bine.

Mai mult, comunismul este pentru ei o idee buna pusa gresit in practica si vad statul tot ca pe un tatuc care trebuie sa intervina in economie, sa le asigure un loc de munca si un trai decent.

Salariile mici si sigure de acum 20 de ani sunt si acum o optiune pentru majoritatea romanilor care nu au indraznit sa-si deschida o afacere sau sa se recalifice.

Cei mai multi dintre ei traiesc in continuare la tara, locuiesc la bloc, nu si-au schimbat profesia si locul de munca si nu au calatorit in strainatate nici inainte, nici dupa ‘89.

O schimbare notabila fata de acum 20 de ani este insa in modul cum isi petrec timpul liber: se uita mai mult la televizor.

In sondajul realizat in exclusivitate de CURS pentru Jurnalul National, romanii au fost intrebati cum ar trebui sa fie apreciat Nicolae Ceausescu in manualele de Istorie.

Iata care era imaginea fostului dictator, dupa 20 de ani, in mentalul colectiv: 31% considera ca a facut mai mult bine Romaniei; 13% ca a facut mai mult rau tarii, 52% ca a facut bine si rau in mod egal, 1% au raspuns altfel, iar 3% au declarat ca nu stiu/nu raspund.

Tot articolul, in Jurnalul National

Foto: Intactimages

Vezi rutele ocolitoare catre munte!... VIDEO! Constanta: Hot pedepsit exemplar de proprietar...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x