Antena Căutare

SPECIAL: Mos Nicolae, Sfantul cu daruri

Chiar daca pentru unii dintre noi, vremea povestilor a trecut, a Sfantului Nicolae ramane de departe cea mai potrivita pentru o seara magica alaturi de copilul nostru Generos, bland si intelegator fata de micile nazbatii ale celor mici, dar aspru cu aceia „rai si neascultatori”. Acest „purtator de nuielusa” este iubit de copii, bunici si parinti. Mos Nicolae, caci despre el este vorba, a intrat in mitologie inca din Evul Mediu, ziua lui fiind un fel de bilant al faptelor bune si rele de peste an, carora Sfantul le tine contabilitatea si le rasplateste sau le pedepseste.

Povesti despre mosul sfant circula aproape in toata lumea. Se cunoaste bine povestea omului sarac ale carui fete erau obligate sa se prostitueze fiindca nu aveau bani, iar tatal lor era neputincios.

Atunci Sfantul Nicolae le-a aruncat pe hornul casei trei pungi cu galbeni, salvandu-le pe cele trei fete de la o soarta cumplita. In unele imagini este reprezentat purtand o scarita, pe care se urca pentru a patrunde, pe horn, in casele copiilor. El este reprezentat ca un mos inalt si slab, opusul lui Mos Craciun, care este rumen si rotofei.

Adevarat este ca Sfantul Nicolae a trait pe vremea tiranilor imparati Diocletian si Maximilian (284-305) si a luminat in jurul lui cu nespusa lui bunatate, iar pentru asta a fost facut arhiereu.

Iubindu-l pe Dumnezeu, cinstind crestinatatea si propovaduind cu indrazneala dreapta credinta, a fost prins de mai marii cetatii Lichiei, osandit la cazne si inchis in temnita, impreuna cu alti crestini.

Credinciosul Constantin, din voia lui Dumnezeu, s-a facut imparat al romanilor, cei ce erau inchisi au fost sloboziti din legaturi si, cu ei impreuna, a fost slobozit si marele Nicolae. Mergand la Mira, n-a trecut multa vreme si Constantin a strans intaiul Sinod de la Niceea, la care a luat parte si sfantul Nicolae. I s-a dat lui darul facerii de minuni, precum arata istoria vietii sale.

Tot articolul, in Jurnalul National

Ceata pe DN1: vizibilitate sub 50 de metri!... Bucurestiul intra in spiritul Sarbatorilor: Se aprind luminile!...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe Marti, 16.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x