Antena Căutare

SPECIAL: Parintele Arsenie Papacioc: "Viata inseamna moarte continua”

A murit Pustnicul-de-la-malul-marii. Inmormantarea va avea loc joi, 21 iulie, la Manstirea Sfanta Maria din Techirghiol.

Ar mai fi avut nevoie de mai putin de o luna ca sa ajunga la venerabila varsta de 98 de ani. Dar n-a fost asa. Dumnezeu l-a chemat mai devreme la el pe cel pe care lumea il cunostea drept "Pustnicul-de-la-malul-marii". Parintele Arsenie Papacioc, arhimandritul si duhovnicul Manastirii Techirghiol vreme de 35 de ani, s-a dus la cele vesnice marti, 19 iulie, dimineata, la orele 11:00. Iar sirul lung de pelerini, care astepta - ca-ntotdeauna - sa culeaga invatatura de la el, s-a prabusit cu jale. Parintele va fi inmormantat joi, 21 iulie, la manastirea pe care a pastorit-o. Slujba se va tine in frumoasa bisericuta de lemn, cu o istorie la fel de zbuciumata ca a lui, fiind una dintre "bisericile calatoare"ale tarii (ridicata in 1750 in satul Maioresti din Ardeal, dusa in creierul Bucegilor de Carol al II-lea si salvata - intre altele cu ajutorul parintelui - de la distrugere, in 1951, fiind mutata la Techirghiol).

Unul dintre cei mai importanti duhovnici ai ortodoxiei romanesti din ultimele decenii (si din toate timpurile), parintele s-a nascut pe 15 august 1913 - chiar in ziua de hram a manastirii pe care a pastorit-o atata vreme. Istoria lui - pe care nu o putem relata in doar cateva randuri - e marcata de chemarea timpurie spre monahism (se calugareste foarte de tanar, la Manastirea Sihastria, Neamt), de constiinta valorii de neam si a martiriului pentru credinta (e arestat in anii '50, o data cu multi alti apostoli ai tarii). In 1976, se "retrage" la Manastirea Sfanta Maria din Techirghiol unde, departe de a se ascunde, devine unul dintre duhovnicii si teologii cei mai pretuiti din ultimele decenii. Este, la malul marii, daca vreti, asemeni Parintelui Cleopa la Neamt sau precum parintele Arsenie Boca la Sambata de Sus si la Prislop, un sfant care pasea pe pamant, ii asculta pe cei in nevoie si-i mangai cu mana lui batrana si binefacatoare.

Citeste articolul integral in Jurnalul!

Peste 112.000 de romani isi serbeaza onomastica de Sfantul Ilie... VIDEO! ADMITEREA 2011: Probe practice terminate in ambulanta pentru unii candidati la Academia de Politie...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x