Antena Căutare

SPECIAL! Romanii arvuniti cu munca la tigani

Angajati de romii bogati pe mai nimic, romanii sunt numai buni de tepuit.

Menajera. Femeie in casa la tigani, bu­na la toate, inclusiv pentru neplata. Go­spodine si hamali. Slugi batjoco­ri­te si umilite, tepuite la bani. Asta au ajuns romanii arvuniti cu munca la tigani. Ofertele de lucru, la negru, evi­dent, venind de la minoritari, dau apa la moara unei adevarate uzine de pacalit conationali, goana dupa un loc de munca de acest fel sfar­sin­du-se aproape intotdeauna cu fraie­ri­r­ea la plata a muncitorului.

La Grajduri, oameni din Ardeal
In anii '20, la romanii cu staif era la moda sa aiba in casa guvernanta sau menajera frantuzoaica sau nemtoaica. Ei bine, in 2011, la tigani e la moda sa aiba ca sluga un roman. De exemplu, la romii din Grajduri Iasi e la moda sa aiba lucratori faini din Ardeal, pe care ii pacalesc si ii aduc la munca cine stie prin ce vraji. Insa fluturarea banilor este principalul motor.

Referitor la alegerea romanului de a lucra la tigan ce putem spune? Neavand alternativa din partea statului, satenii din comunitatile cu multi romi isi incearca norocul. Am luat ca exemplu localitatea "majoritar roma" Grajduri, si­tua­ta la 20 de kilometri de Iasi. Ju­ma­tate de sat (asa era cel putin acum un an, ori se cunoaste ritmul de in­mul­tire a purtatorilor de lanturi din aur) e formata din romi bogati, cea­lalta cuprinzand tarani saraci cu pamanturi putine si gospodarii firave. Aici am descoperit care lucratori romani ideal de tepuit sunt deosebit de cautati.

In special femei bune la toate in casa, la dereticat, spalat, smotruit. Soferi mai putin, mai ales de cand unele inspectorate de politie au inaugurat afacerea "permise auto pentru analfabeti", contra-cost, evident. In anii '90 era un titlu de noblete pentru tigan sa aiba limuzina si sofer cu ochi albastri. Acum jeep-urile si "su­vurile" sclipesc in soare con­curand doar cu acoperisurile.

Romii nu-i vor bucatari
Pana si "puradeii" de 18 ani cu cas la gura si aur in dinti poseda permis de conducere. Acum sunt foarte intrebati purtatorii de "permise" de hipoatelaj - carutasii, mai pe sleau. Am vorbit cu un satean roman din Grajduri care mi l-a indicat drept lucrator cu ziua la tiganii din comuna pe Dumitru Daju, un om de varsta a treia. Fiindca acestea se odihnea dupa munca zdravana prestata, am stat de vorba cu sotia lui, Anica Daju, o femeie mandra, care nu s-a lasat timp de o viata dusa printre tigani. De la ea am aflat ca principala munca a so­tu­lui sau, dat fiind ca este la o varsta inain­tata, este transportul de mate­riale cu caruta. Apa, ciment, pietris si alte cele necesare in constructii. Pentru ca e varstnic, tiganii il pacalesc mai greu, mai ales ca Mitica cere uneori banii inainte sau e platit la sfarsitul zilei, dar nu cu mai mult de un pol.

"Sunt multi tineri care lucreaza la tur­nat fundatii de case, betoane. Altii fac orice de nevoie. Sunt multe femei la treaba prin casa, spala, fac cu­ratenie, fac mancare pentru echipa de muncitori de la tigan", a spus Anica Daju, din Grajduri. Pe langa faptul ca ii desconsidera neplatindu-i sau pu­nandu-i la treburi grele, tiganii ii con­sidera "murdari".

De aceea ei nu le pun pe menajerele angajate sa faca mancare pentru gospodarie decat rareori, si atunci dupa ce "rumanul" si-a dovedit calitatile dupa ani grei de munca in "comunitate". Silvia Var­tolomei din Grajduri se numara printre putinele femei care lucreaza ca bucatareasa la tiganii din Grajduri. Insa ea e o exceptie. Cum stim cu totii, principala ocupatie a tiga­nului, chiar si la vremuri de criza, e sa-si mai inalte cate un turnulet, o vila, doua, trei, dupa cum e cazul si punga beneficiarului.

Tot articolul, in Jurnalul National

"Big-Brother"-ul de la BAC, folosit si la examenul de titularizare in invatamant... Un roman consuma lunar doar 10 litri de sucuri si apa minerala...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia)
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia) Marti, 30.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x