Antena Căutare

SPECIAL! Scufundarea Titanicului, prin prisma unui copil de 7 ani

Bella Moor si fiul ei, Meir Moor, au supravietuit in urma naufragiului vasului Titanic. Bella era din Romania, a trait in Rusia, unde a fost casatorita, dar a ramas vaduva inca de tanara, si a decis sa fuga de persecutiile de acolo impreuna cu fiul ei, Meir, pentru a trai in America, Taramul Fagaduintei.

Povestea lor, asa cum a fost ea relatata de Joan Adler, director executiv al Fundatiei Straus Historical Society, de urmasii lor, dar si de publicatia israeliana Forward, va este prezentata, pe scurt, de Jurnalul National.

Sotul Bellei a fost inrolat in Armata Rusa, dar nu s-a mai intors acasa. In acea perioada, fiul cel mare dintr-o familie evreiasca era inrolat in Armata Rusa, avand de infruntat cele mai grele conditii. Putini supravietuiau acestor incercari.

Fiul, la adapost
Bella nu dorea sa-si piarda unicul fiu, asa ca ea si Meir au decis sa paraseasca Rusia. S-au ascuns intr-o claie de fan intr-o caruta si au reusit sa treaca granita. De acolo au plecat in Anglia, unde Bella avea niste verisori. Ea si Meir au adoptat numele de Moor in acea perioada. Chiar si dupa cativa ani, Meir era atat de ingrozit ca ar putea fi urmarit si chemat in Armata Rusa, incat nu a spus nimanui numele sau de familie original.

Calatoria cu Titanicul a fost, de fapt, a doua incercare a Bellei si a lui Meir de a ajunge in Statele Unite. Au mai incercat cu un an inainte, dar au fost returnati. Urmasii lor nu stiu care a fost motivul refuzarii celor doi de catre serviciile americane de imigratie.

Cert este ca Bella si fiul ei s-au intors in Anglia, unde au locuit la o ruda, Isaac Slater, din Whitechapel, Londra, strada Bedford nr. 96, pana cand au fost capabili sa stranga suficienti bani pentru o a doua trecere a Oceanului. In primele zile ale lui aprilie 1912, Bella avea sa cumpere un bilet care sa le permita o a doua trecere a Oceanului, in speranta ca de data aceasta vor fi acceptati de serviciile americane de imigratie.

Le-a fost scris sa fie Titanic
Bella a platit 12,9 lire pentru biletul lor la clasa a treia, echivalentul a 60 de dolari americani de acum. Era un bilet comun, numarul 392096. Ironie a sortii: biletul original era pentru nava RMS Adriatic, a aceleiasi companii White Star Line, care opera si Titanicul. Calatoria a fost anulata in ultimul moment, din cauza unei greve a personalului. Bella si Meir au fost redirectionati spre Titanic.

CITESTE mai multe in Jurnalul National!

VIDEO! Targu Mures: Casa memoriala Avram Iancu, incendiata... Hackerii Anonymous Romania, prinsi. Seful, din Piatra Neamt...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 7, 23 martie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Dianei Matei
Hello Chef sezonul 7, 23 martie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Dianei Matei Sambata, 23.03.2024, 15:30
Ai Formula 1 în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x