Antena Căutare

DIICOT, pe urmele unei retele de spionaj industrial: Documente CLASIFICATE, "scurse" catre oameni de afaceri din Rusia

Dupa accidentul provocat de un diplomat de la Moscova, inca un scandal pare sa arunce in aer relatiile dintre Romania si Rusia. Procurorii DIICOT, ajutati de ofiterii SRI, au oprit pe Aeroportul Henri Coanda un cetatean rus banuit de spionaj. Barbatul avea cu el mai multe harti geologice care contineau informatii strict secrete despre rezervele naturale de cupru si metale rare, din zona Moldova Noua.

"In fapt, s-a retinut ca factori de decizie din cadrul SC IPROMIN SA Bucuresti au divulgat catre persoane din mediul de afaceri din Federatia Rusa informatii si documente clasificate, referitoare la zacamintele de cupru si metale rare din zona MOLDOVA NOUA, mai exact zacamantul de banatite si zacamantul “SUVOROV”, se arata intr-un comunicat DIICOT.

Procurorii efectueaza verificari privind autenticitatea documentatiei, caracterul clasificat al informatiilor si documentelor, impactul negativ asupra securitatii nationale precum si efectele produse asupra economiei nationale si mediului concurential, urmand ca, raportat la probatoriul administrat, sa fie dispuse masurile legale in cauza.

Potrivit Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism, suportul tehnic a fost furnizat de SRI.

La data de 19 octombrie 2012, un cetatean rus a fost depistat pe Aeroportul International Henri Coanda, in timp ce incerca sa paraseasca teritoriul Romaniei, avand asupra sa documente si harti geologice, emise de autoritati ale statului roman, continand informatii si date clasificate privitoare la zacamintele de cupru si metale rare aferente exploatarilor MOLDOVA NOUA si SUVOROV.Deocamdata nu se stie cine a fost interesat de aceste informatii cu privire la zacamintele cu cupru si metale rare.

Ministerul Economiei nu are acest institut in coordonare, este un institut privat. Nu aveam cum sa stim ceea ce s-a intamplat. [...] Nu exista raporturi directe cu Ministerul, ci raporturi in baza unor contracte. [...] Nu cred ca exista cineva din zona miniera care sa nu stie ca astfel de date sunt secrete”, a declarat Sorin Gaman, directorul Directiei Generale de Resurse Minerale, la Antena 3.

Imbranceli si injuraturi pe Dealul Mitropoliei: Credinciosii s-au calcat in picioare ca sa ajunga la moaste... Mehedinti: Un bulgar a fost prins cu 50 de fiole de testosteron, in timp ce incerca sa treaca granita...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x