Antena Căutare

OBSERVATOR SPECIAL! Se intampla in Romania: Spitale moderne, dar fara medici!

Un sistem de sanatate functioneaza simplu! Sau ar trebui sa o faca, in principiu. Cetateanul plateste, pe langa impozite si alte dari, o cota parte din venit catre Casa de Asigurari de Sanatate. Iar banii ajunsi acolo ar trebui reinvestiti in acelasi sistem. Spitalele sa fie dotate cu aparatura moderna si sa existe destul personal medical. Doar ca uitam un simplu fapt. Romania este, mai presus de orice, o tara a paradoxurilor. Asa ca ori avem medici, dar nu avem aparatura. Sau, si mai rau, avem aparatura, dar nu avem medici. E o problema cu care se confrunta o sectie a unui spital din Iasi, proaspat modernizata.

Pana nu demult, cea mai mare problema din spitalele romanesti era lipsa aparaturii moderne. Pacientii erau tratati, in unele locuri, aparatura veche de zeci de ani. De voie, de nevoie, oamenii indurau conditiile. Doar sanatatea este mai presus de orice.

Acum, in dulcele stil romanesc, situatia s-a inversat. Cu bani europeni, cu investitii de la buget sau prin sponsorizari, multe spitale au reusit sa aduca conditiile la standarde moderne. Din pacate, aparatura medicala nu reuseste sa trateze singura pacientii.

Spitalul Universitar CFR din Iasi este proaspatul beneficiar al unei sectii de edocrinologie moderna. O gura de aer proaspat pentru conducere si mana cereasca pentru pacienti. Bolnavii de diabet nu mai sunt nevoiti sa bata drumul pana-n Capitala pentru un tratament. Numai ca in sectie se poate intra doar ca intr-un muzeu pentru a vedea exponatele, pentru ca specialisti nu exista.

O investitie de 25.000 de euro s-a transformat intr-o corvoada, atat pentru conducerea spitalului, cat si pentru pacienti. De fapt, problema este mult mai ampla de atat.

"Sunt mai multe cauze. In primul rand, migratia masiva spre Occident, generata poate de trei elemente. Unu, conditiile de munca, doi, salarizare corespunzatoare si trei, poate de multe ori, agresivitatea mass media. Medicii sunt platiti mai bine in strainatate decat in Romania. Asta e lege la noi. Asta e viata in Romania. Cine are de suferit? Cine? Cetateanul roman, ca n-are ce suferi. Statul roman nu sufera, n-ai sa vezi sa sufere. Medici, mai putini. Astia care sunt si ei, saracii, nu mai fac fata problemelor care sunt. Lume, din ce in ce mai multa bolnava. Deci, te ingrozesti cand vezi salile de asteptare pline de pacienti", a declarat Mihai Glot, managerul Spitalului Universitar CFR din Iasi.

Indiferent de motive, un lucru este cert. Medicii pleaca fie in strainatate, fie in sectorul privat. Banii sunt mai multi, iar conditiile de munca, mult mai lejere. Iar situatia se va mentine, pana in momentul in care autoritatile nu vor gasi numai scuze si explicatii pentru deteriorarea sistemului sanitar, ci si solutii.

Explozie la combinatul Mechel. Cinci persoane au fost ranite... Funny! Perle la BAC, sesiunea de toamna...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x