Live acum
Prime Time 20:30Animatie: O poveste incalcita

Spitalul Clinic de Urgenţă Bagdasar Arseni şi Spitalul Municipiului Lupeni sunt primele spitale care au depus cereri pentru finanţarea europeană a echipamentelor medicale

Spitalul Clinic de Urgenţă Bagdasar Arseni şi Spitalul Municipiului Lupeni sunt primele spitale care au depus cereri pentru decontarea cheltuielilor echipamentelor medicale din fonduri europene din apelul lansat vineri, 15 mai, a anunţat marţi Ministerul Fondurilor Europene, care şi-a propus ca în maximum o lună să parcurgă etapa evaluării proiectelor depuse şi spitalele să aibă deja semnate contractele de finanţare.

”Primele spitale care au depus cereri pentru decontarea cheltuielilor echipamentelor medicale din fonduri europene din apelul lansat vineri, 15 mai, sunt Spitalul Clinic de Urgenţă Bagdasar Arseni şi Spitalul Municipiului Lupeni. Alte 23 schiţe de proiect se află în curs de finalizare în aplicaţia informatică MySMIS”, a anunţat Ministerul Fondurilor Europene.

Cele 350 milioane euro alocate de Ministerul Fondurilor Europene prin Programul Operaţional Infrastructură Mare (POIM) acoperă şi echipamentele achiziţionate începând cu 1 februarie.

”Ne propunem ca în maximum o lună de acum să parcurgem etapa evaluării proiectelor depuse şi spitalele să aibă deja semnate contractele de finanţare. Este important ca unităţile spitaliceşti să ţină cont de condiţiile de finanţare şi dotările solicitate spre decontare să fie relevante în contextul actual cauzat de coronavirus”, a declarat ministrul Marcel Boloş.

El afirmă că până la sfârşitul acestei săptămâni primii medici vor primi stimulentele pentru lupta împotriva Covid-19.

”Apelul a fost lansat la termenul asumat şi spitalele au tot sprijinul în accesarea eficientă a banilor europeni. La fel ca în cazul acordării stimulentului financiar pentru personalul medical, am creat toate mecanismele necesare. De altfel, primii medici primesc până la sfârşitul acestei săptămâni stimulentul pe care îl merită cu prisosinţă pentru efortul depus. Aproximativ 14.550 de cadre sunt plătite prin Ministerul Sănătăţii şi 29.700 prin Casa Naţională de Asigurări de Sănătate”, a adăugat ministrul.

Proiectele în cadrul apelului lansat vineri de Ministerul Fondurilor Europene pot fi depuse în sistemul informatic MySMIS 2014 până la data de 30 septembrie 2020, având sprijinul tehnic al echipei alocate de conducerea Ministerului Fondurilor Europene pentru a accelera procesul de aplicare la resursele financiare europene în cazul spitalelor care nu sunt familiarizate cu sistemul.

În cadrul apelului vor fi finanţate mai multe tipuri de proiecte.

Proiecte de tip A, cu valoare maximă de 10 milioane euro, se adresează unităţilor publice sanitare şi de suport pentru pacienţii testaţi pozitiv sau suspecţi cu virusul SARS-CoV-2, precum şi celor din sistemul naţional de apărare, ordine publică şi securitate naţională. Proiectele au în vedere finanţarea echipamentelor medicale necesare în tratamentul pacienţilor.

Proiecte de tip B, cu valoare maximă de 15 milioane euro, cu parteneri eligibili IGSU şi Ministerul Apărării Naţionale şi sunt destinate spitalelor modulare şi secţiilor de terapie intensivă mobilă.

Proiecte de tip C, a căror valoare maximă nu poate depăşi 3 milioane euro, au drept solicitanţi eligibili autorităţile publice locale, în parteneriat cu furnizorii publici de servicii de asistenţă socială din judeţ pentru categoriile vulnerabile. Proiectele sunt destinate protecţiei personalului implicat în lupta cu pandemia, suplimentar stimulentului financiar de 2.500 lei acordat tot din fonduri europene personalului medical şi auxiliar.

Sursa : news.ro

Recomandari