Live acum
Prime Time 20:00Te cunosc de undeva!

Stare de urgență în România: Autoritățile, plângere penală după răspândirea documentului care anunță limitarea deplasărilor

Coronavirus în România - stare de urgență. Grupul de Comunicare Strategică a venit cu precizări oficiale, după ce un document care anunță limitarea desplasărilor în România s-a viralizat în timp record.

Anunțul oficial legat de documentul răspândit pe Internet și care anunță limitarea deplasărilor

Pixabay

Coronavirus în România - stare de urgență. Conform documentului, autoritățile doresc noi măsuri drastice prin care să prevină răspândirea coronavirusului. Conform documentului, românii nu ar mai avea voie să plece din locuință decât cu niște excepții, unele de ordin profesional sau ca să meargă la cumpărături, în proximitate, ori la medic, dacă e neapărat necesar.

Oficialii atrag însă atenția că acel document NU este aprobat și NU a fost înaintat spre aprobare și că au fost sesizate organele de cercetare penală pentru infracțiunea de divulgare fără drept a unor informații care nu sunt destinate publicității.

Grupul de Comunicare Strategică explică faptul că „este un document de lucru (DRAFT), care este analizat la nivelul Grupului de suport tehnico-științific, organism în subordinea CNSSU, format din specialiști în epidemiologie și boli infecțioase”.

Citește și: Raed Arafat, prima reacție după apariția documentul care prevede limitarea deplasărilor: ”Măsurile au caracter preventiv!”

Iată comunicatul integral:

1. Este un document de lucru (DRAFT), care este analizat la nivelul Grupului de suport tehnico-științific, organism în subordinea CNSSU, format din specialiști în epidemiologie și boli infecțioase.

2. NU este un document aprobat la nivelul Grupului de suport tehnico-științific și NU a fost înaintat spre aprobare CNSSU (Comitetul Național pentru Situații Speciale de Urgență), organism abilitat să ia decizii în astfel de situații.

3. Hotărârile Grupului de suport tehnico-științific au caracter de propunere către CNSSU, doar după ce sunt aprobate la nivelul Grupului de suport tehnico-științific.

4. La nivelul Grupului de suport tehnico-științific sunt analizate diferite propuneri, pe baza scenariilor referitoare la evoluția răspândirii noului coronavirus (COVID-19), ținând cont de practica altor state care se confruntă cu aceeași problematică.

5. Atenționăm asupra faptului că în documentul dat publicității NU este menționată data de la care sunt aplicabile măsurile referitoare la deplasarea persoanelor. Acest demonstrează că măsurile NU au aplicabilitatea imediată, fiind vorba despre propuneri aferente unor scenarii posibile cu privire la răspândirea noului coronavirus (COVID-19).

6. La nivelul Ministerul Afacerilor Interne s-a luat decizia sesizării organelor de cercetare penală pentru infracțiunea de divulgare fără drept a unor informații care nu sunt destinate publicității.

7. Inspectoratul General al Poliției Române a sesizat DIICOT cu privire la săvârșirea infracțiunii de distribuite de informații nedestinate publicității, sub aspectul săvârșirii infracțiunii prevăzute de art. 304 Cod Penal, faptă pedepsită cu închisoare de la 3 luni la 3 ani.

Recomandari