Antena Căutare

Starea de urgență a luat sfârșit? 3 măsuri de siguranță pe care NU le știai și pe care TREBUIE să le iei în continuare

Președintele Klaus Iohannis a anunțat trecerea de la starea de urgență la cea de alertă în ziua de 15 mai. Diferența majoră față de perioada când a fost impusă izolarea la domiciliu constă în faptul că, începând cu această dată, deplasările în localități  și circulația între orașe sunt permise, cu respectarea anumitor condiții.

Starea de urgență a luat sfârșit? 3 măsuri de siguranță pe care NU le știai și pe care TREBUIE să le iei în continuare
Starea de urgență a luat sfârșit? 3 măsuri de siguranță pe care NU le știai și pe care TREBUIE să le iei în continuare

De asemenea, unele locații își reiau activitatea. Acest lucru nu înseamnă că se va reveni la viața obișnuită, de zi cu zi, ca și când nimic nu s-ar fi întâmplat. Este necesar în continuare să fie luate anumite măsuri de siguranță pentru a preveni izbucnirea unor noi focare de infecție.

Cu toate că pare greu de acceptat o astfel de schimbare majoră la nivel global, societatea se găsește în situația în care nu are alternativă. Pentru mulți experți, pandemia de coronavirus va transforma radical lumea din mai multe puncte de vedere.

3 măsuri de siguranță pe care este bine să le iei după data de 15 mai

  • Aerisirea încăperilor

Un sistem de ventilație care funcționează în mod adecvat poate ajuta la prevenirea răspândirii virusului în spațiile închise. De exemplu, în Italia, țară profund afectată de epidemie, a devenit obligatorie curățarea aparatelor de climatizare în localurile publice începând cu data de 4 mai, când s-a trecut la ”faza 2” și s-au relaxat măsurile restrictive. Asigură-te că în locuința ta dispui de aer condiționat cu tehnologie de ultimă generație, cu atât mai mult cu cât vara, când afară este foarte cald, nu te poți baza doar pe simpla aerisire a casei. Contrar a ceea ce se crede, acesta nu contribuie la împrăștierea bacteriilor în încăpere și, implicit, a coronavirusului, decât dacă este vechi și rudimentar. Este evident că, pe timp de caniculă, a sta cu toate ferestrele deschise poate fi dăunător și sufocant.

  • Purtarea măștii de protecție oricând se iese din casă

Chiar dacă aceasta este acum obligatorie numai în spațiile închise, cu cât o porți mai des, cu atât ești mai protejat. Se știe că este neplăcută, mai ales când temperatura de afară crește simțitor, însă dintotdeauna cel mai bine a fost să previi. Până nu va fi descoperit un vaccin, nu rămâne altă soluție decât adaptarea la noua normalitate. Specialiștii au avertizat din timp că protecția facială va deveni obișnuință în actualul context. Gândește-te că au existat situații în viață când ai fost constrâns să te obișnuiești cu noi reguli și că acestea, poate, au fost mai dure decât purtarea unei simple măști.

  • Igiena generală

Prin igienă nu se înțelege numai spălarea mâinilor, despre care ai auzit vorbindu-se în ultimele luni, fără îndoială, mai mult decât ai fi vrut. Uneori însă, faci fără să vrei gesturi automate, cu care erai obișnuit cu câteva luni în urmă. Renunță cu orice preț la unele dintre acestea. Poate că ți s-a întâmplat să mai intri încălțat în ultimul timp sau să atingi diferite obiecte din locuință înainte de a folosi săpunul. Chiar dacă sună banal, poți lipi bilețele pe ușă, care să-ți reamintească de ele. Păstrează cât mai curat mediul în care petreci marea parte a timpului. În fond, a sta într-o casă dezinfectată este ceva necesar indiferent de măsurile de siguranță împotriva virusului.

Pe lângă regulile enunțate mai sus, este de la sine înțeles că va trebui să menții, pe cât posibil, distanța față de cei din jur. Aceasta reprezintă, probabil, măsura cea mai dificilă, deoarece implică schimbări majore la nivel social, referitoare la felul în care te raportezi la persoanele de lângă tine. Îți poate fi de ajutor să te gândești că toți ceilalți trăiesc aceeași experiență ca și tine, au aceleași emoții în această perioadă și speră că situația va lua sfârșit odată pentru totdeauna, în cel mai scurt timp.

Susa foto: storyblocks.com

Tratament de succes împotriva Covid-19, folosit în România. Profesorul Virgil Musta de la Timișoara: "N-am mai int... Şase persoane trimise în judecată de DIICOT pentru trafic de droguri...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 7, 4 mai 2024. Leoo Dumitru i-a provocat pe chef Samuel și Roxana Blenche la un nou duel. Ce rețete trebuie să prepare
Hello Chef sezonul 7, 4 mai 2024. Leoo Dumitru i-a provocat pe chef Samuel și Roxana Blenche la un nou duel. Ce rețete trebuie să prepare Sambata, 04.05.2024, 16:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x