Antena Căutare

Privește și plângi! Stejari seculari din Pădurea Bârnova, puşi la pământ cu drujbele! „Ehe! Mamaie, se taie cu tonele!”. Video

Stejari seculari din Pădurea Bârnova, zonă protejată, sunt puşi la pământ cu drujbele. Biologii şi ecologiştii se tem că animalele vor avea de suferit, pentru că habitatul lor natural este distrus. Între timp, reprezentanţii Direcţiei Silvice Iaşi spun că defrişările sunt legale.

După ce s-au tăiat teii din Copou, acum se taie şi pădurile, chiar în judeţul natal al ministrului interimar al mediului.

Rând pe rând, arborii seculari din pădurea Bârnova, zona protejată prin lege, încep să dispară. Tăiaţi fără milă cu drujbe sau toporul, copacii sunt căraţi apoi cu camioanele.

Localnicii văd zilnic cum copacii le dispar, dar spun că nu au ce să facă. „Eheehe! Păi, mămaie, se taie cu tonele, cu tonele şi se duce”, a spus o femeie.

Reprezentanţii Direcţiei Silvice Iaşi susţin că tăierile sunt perfect legale.

„Este regenerare naturală. În momentul în care nu tăiem arboretul matern există posibilitatea ca sămânţişul respectiv să moară”, a spus Gabriel Doncean, director Direcția Silvică Iași.

Pădurea Bârnova a fost declarată arie de protecţie specială. Acum, din cauza tăierilor, biologii se tem că speciile de vieţuitoare vor avea de suferit pe termen lung.

„Nu putem vorbi despre regenerare in astfel de termeni, mai ales într-un sit natura 2000, care are un anumit statut şi unde măsurile de management trebuie implementate, în aşa fel încât să nu fie afectate sub nicio formă condiţiile de viaţă necasre pentru speciile de păsări pentru care a fost desemnată sit natura 2000”, a spus și conferențiarul doctor Carmen Gache, biolog, de la Univesitatea Alexandru.

Şase mii de oameni au semnat o petiţie prin care cer oprirea tăierilor din pădurea Bârnova. Situaţia a ajuns şi la urechile ministrului interimar al Mediului, care este ieşean.

„Vom face o dezbatere publică cu reperezentanţii Directiei Silvice Iaşi, reprezentanţii Ministerului şi ai Romsilva pentru a găsi cele mai bune soluţii, pentru pădurile din oraşul nostru”, a spus Costel Alexe, ministrul interimar Ministerul Mediului.

Deşi promisiunea a fost făcută săptămâna trecută, ministrul nu a avut încă discuţii cu şefii de la Iaşi.

Consiliul Judeţean Tulcea a cumpărat peste 35.000 de măşti medicale, în valoare de 200.000 de lei, pentru un oraş din Ch... Cutremur neobișnuit în România, vineri după-amiază! Ce magnitudine a avut seismul și unde a avut loc...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x