Antena Căutare

Stocul din cămară: alimentele cu adevărat esențiale în caz de criză majoră sau penurie

La debutul pandemiei de COVID-19, oamenii s-au îmbulzit să îşi facă stocuri de paste şi hârtie igienică. Situația din prezent nu este, totuși, una catastrofală, pentru că, deși se recomandă distanțarea socială și izolarea la domiciliu, oamenii pot merge la magazinul alimentar pentru a se aproviziona. Pandemia cu care se confruntă omenirea acum poate fi, însă, în orice moment înlocuită cu orice alt tip de criză, de la accident nuclear la catastrofe naturale.

Stocul din cămară: alimentele cu adevărat esențiale în caz de criză majoră sau penurie

În general, puține persoane dețin în casă alimente suficiente pentru o perioadă mai mare de trei zile. Chiar și în absența unei crize sanitare sau umanitare, există câteva situații reale care te pot face să te gândești la necesitatea de a-ți face provizii măcar pentru două săptămâni, dacă nu pentru o perioadă mai lungă: condiții meteorologice dificile, cum a fost cazul ploii înghețate din București de anul trecut, o grevă, pierderea locului de muncă sau un accident.

Conceptul celui mai potrivit moment pentru a-ți face provizii nu există. Poți face acest lucru inclusiv acum, pentru că nu se știe cât va mai dura criza provocată de pandemie. De la 1 aprilie, valoare tichete de masa 2020 s-a majorat la 20 de lei, deci poţi profita de acest bonus pentru a-ţi umple cămara.

Atunci când faci lista de provizii, trebuie să ai în vedere patru aspecte importante. În primul rând, trebuie să dispui de hrană şi apă suficiente pentru măcar trei zile, aceasta fiind perioada minimă recomandată de autorităţi. În al doilea rând, trebuie să alegi alimente care nu au nevoie de multe resurse - apă, energie electrică, gaze - pentru a fi preparate. Formatul ambalajului trebuie să corespundă numărului de membri ai familiei, respectiv conserve mai mici, pentru o persoană singură, ori mai mari, pentru o familie cu copii. Alimentele trebuie să fie variate, pentru a furniza nutrienţii necesari şi energie suficientă unui organism sănătos.

Deci care sunt, de fapt, proviziile pe care trebuie să le ai neapărat în cămară?

Articolul continuă după reclamă

Produselele din cereale precum orezul, pastele, mălaiul sau grişul şi leguminoasele ca fasolea, mazărea, lintea şi năutul au un termen de valabilitate mare. Însă, unele dintre ele necesită pentru preparare o cantitate mare de apă şi multă energie. Din acest motiv, sunt de preferat cele care se gătesc foarte repede, precum mălaiul instant, cuşcuşul, orezul şi lintea.

Conservele de legume, fructe şi carne sunt o altă categorie de alimente cu termen de valabilitate mare. Alege legume simple, cât mai variate, precum roşiile, morcovii, fasolea verde, spanacul, conopida, ardeiul gras, ciupercile, amestecurile pentru tocană.

De asemenea, nu uita de proteinele animale, precum conservele de peşte, pateurile din carne, dar şi versiunile sărate ori afumate, ambalate în vid.

Există, de asemenea, pe piaţă conserve cu mâncăruri gata preparate, precum cele din leguminoase, ravioli, paella.

Pentru desert, poţi alege fructe în sirop, compoturi şi diferite creme, precum cele din ciocolată, arahide şi unturi din diferite seminţe.

În cazul produselor lactate, se poate opta pentru lapte UHT, care nu necesită refrigerare decât după deschiderea cutiei şi anumite brânzeturi tari precum parmezanul, care nu au nevoie să fie stocate în frigider. Celor care au copii le poate fi util şi laptele praf, care se prepară cu apă fierbinte.

Anumite fructe şi legume proaspete pot fi stocate pe termen lung, dacă se respectă anumite condiţii. Este vorba, de exemplu, despre cartofi - inclusiv cei dulci şi dovleac, morcovi, ceapă, usturoi, mere, rodii, care trebuie să fie depozitate în locuri uscate şi aerisite.

De asemenea, pe lista proviziilor poate să se afle un ulei alimentar, sare, zahăr, miere – care nu are termen de valabilitate, cafea instant, condimente şi verdeţuri uscate, pentru un plus de aromă.

După ce ai fost la cumpărături, trebuie să organizezi cămara, care trebuie să fie un loc uscat, aerisit, fără lumină și unde temperatura să nu depășească 20-22 de grade Celsius. Stocul de alimente trebuie să fie controlat regulat, urmând ca produsele să fie consumate în funcție de termenul de valabilitate.

Nu în ultimul rând, nu trebuie să uiţi un alt lucru esențial: să fii pregătit pentru o situație de criză înseamnă, mai degrabă, să îți formezi obiceiul de a anticipa totul cu măsură, fără a intra în panică și fără a ajunge la excese.

Sursa foto: Unsplash.com

A fost înregistrat primul caz de coronavirus de la Penitenciarul Jilava. Polițistul nu a intrat în contact cu nicio pers... Cum va arăta școala după coronavirus. Ce măsuri ar trebui să respecte elevii dacă se vor întoarce în bănci după 15 mai ...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 20 noiembrie 2024. Melania și Laurențiu au ajuns la suma de 500 de lei
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 20 noiembrie 2024. Melania și Laurențiu au ajuns la suma de 500 de lei Miercuri, 20.11.2024, 19:00
Premierele toamnei în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x