Antena Căutare

Studenţii vor beneficia în continuare de transport feroviar gratuit! Există totuși limite de vârstă!

Studenţii de până în 35 de ani vor beneficia în continuare de transport feroviar gratuit

Liderii studenților și reprezentanții Ministerului Educației Naționale au ajuns la o înțelegere privind dreptul studenților la transport feroviar gratuit!

Astăzi, 31 iulie 2019, începând cu ora 9:00 a avut loc o întâlnire între președinții federațiilor studențești naționale și o delegație a Ministerului Educației Naționale condusă de doamna Ecaterina Andronescu. Scopul întâlnirii a fost de a discuta propunerile studenților ce urmează să fie atașate în protocolul de colaborare dintre Ministerul Educației Naționale și federațiile studențești precum și concluzionarea discuției privind gratuitatea studenților la transportul feroviar.


Principalele subiecte abordate au fost următoarele:

  • Finanțarea corespunzătoare a sectorului de educație astfel încât bugetul alocat să fie de minimum 6% din PIB;
  • Creșterea finanțării de bază per student echivalent;
  • Operaționalizarea procesului de construcție a celor 30 de cămine din programul de guvernare;
  • Creșterea subvenției cămine-cantine până la valoarea de 2492 lei/an/student cazat;
  • Promovarea Centrelor de Consiliere și Orientare în Carieră și finanțarea adecvată a activității acestora, atât în mediul universitar, cât și în mediul preuniversitar;
  • Transferarea Caselor de Cultură de către Ministerul Educației Naționale și gestionarea acestora de către Universități;
  • Asigurarea unei ponderi de minimum 25% dintre electori pentru studenți în alegerea rectorului;

În ceea ce privește transportul feroviar gratuit pentru studenți, reprezentanții federațiilor au punctat încă o dată necesitatea menținerii acestei facilități și digitalizarea procesului de achiziție a titlurilor de călătorie, acest lucru nefiind posibil în cazul studenților.

Concluzia trasată în urma discutării acestui subiect, a fost limitarea gratuității la transportul feroviar pe criteriul vârstei, iar plafonul stabilit va fi cel din Legea Tineretului. Astfel, studenţii de până la 35 de ani înmatriculaţi la forma de învăţământ cu frecvenţă (licenţă, master, doctorat), în instituţiile de învăţământ superior acreditate, vor beneficia în continuare de gratuitate la transportul feroviar intern.

Având în vedere faptul că România se află pe un loc codaș din punct de vedere al numărului studenților cu vârsta de peste 35 de ani, aceștia vor beneficia de 50% reducere.

Totodată, pentru a tranșa subiectul privind achiziționarea și anularea online a biletelor de tren, mâine de la ora 18:00 va avea loc o întâlnire între reprezentanții federațiilor studențești, doamna ministru a Educației Naționale și domnul ministru al Transporturilor, Alexandru-Răzvan Cuc.

„Ne bucurăm că majoritatea studenților vor beneficia în continuare de această facilitate, însă sperăm că vom găsi o cale de a-i sprijini și pe studenții de peste 35 de ani. Trebuie să ținem cont că deși suntem liderii unei generații, reprezentăm interesele tuturor studenților din România. Considerăm că aceștia merită susținuți măcar cu o reducere de 50% și vom face demersuri în acest sens.

Totodată, mâine vom milita pentru o uniformizare a acestei limite de vârstă, astfel încât acest principiu să se aplice și la Metrorex sau la transportul local unde limita pentru a beneficia de reduceri este de 26 de ani.

Apreciem deschiderea la dialog a reprezentanților Guvernului și sperăm să ne asumăm împreună educația ca proiect de țară și să sprijinim comunitatea studențească astfel încât să punem bazele unei societăți educate!” – George UZUN, președintele Uniunii Studenților din România

Uniunea Studenților din România este cea mai mare federație studențească, reunind 110 organizații membre în peste 30 de universități. Scopul statutar este acela de a reprezenta, promova şi apăra drepturile studenților, în raport cu actorii relevanți la nivel național, în special cu Ministerul Educației Naționale, Ministerul Tineretului şi Sportului, Parlamentul, Guvernul, Preşedinția României, precum şi Municipalități şi Universități.

Studenţii vor beneficia în continuare de transport feroviar gratuit! Există totuși limite de vârstă!

(sursă: uniunea.ro )

Surse: Oasele găsite în casa lui Gheorghe Dincă sunt sută la sută umane... (Surse) Părinții Luizei Melencu și ai Alexandrei Măceșanu, audiați de procurori...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x