Antena Căutare

Tot mai multi studenti fug de universitatile din Romania. Vezi de ce!

Universitatile din Romania sunt tot mai neatractive pentru studenti. Satui sa memoreze teancuri intregi de cursuri si sa plateasca taxe tot mai mari, proaspetii absolventii de BAC aleg sa studieze in strainatate. Ofertele sunt din ce in ce mai multe si mai diversificate. Majoritatea studentilor se indreapta catre universitati din tarile nordice unde invatamantul este gratuit, iar viitorul asigurat.

"Sistemul de invatamant romanesc se bazeaza pe teorie, nu pe practica, deci studiile nu au aplicabilitate", spune Mihaela Serban, o studenta care a ales drumul strainatatii.

Andrei Catana este un alt elev roman care a ales sa studieze peste hotare. El nu a fost deloc greu de convins.

"Nu mi-au cerut medii mari, nu mi-au cerut note mari. Au vrut sa vada ca sunt o persoana capabila sa invat si care sunt determinat sa plec dincolo si sa invat o meserie", a marturisit Andrei Catana.

Spre exemplu, in Danemarca taxele scolare nu exista pentru europeni. Totusi, viata unui student in strainatate nu este atat usoara. Tarile nordice sunt printre cele mai scumpe din Europa, iar cei care aleg sa plece trebuie sa isi gaseasca singuri cazare si sa isi asigure traiul.

Bani de care vor avea nevoie vor veni, cel mai probabil, dintr-un job part-time. In total, un student in Danemarca poate ajunge sa cheltuiasca intr-o luna si 3600 de lei.

Pentru elevii care au facut o astfel de alegere, studiile in strainatate inseamna si oportunitatea unei cariere, peste hotare. Si tot mai putini mai vor sa se intoarca in tara.

O treime dintre studentii romani care studiaza in strainatate refuza sa se intoarca in Romania dupa terminarea studiilor.

FOTO: Intact Images

Aproximativ 300 de pensionari militari au iesit la miting, in Capitala, impotriva lui Basescu ... Peste 100.000 de turisti au ales litoralul, in acest weekend...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x