Antena Căutare

Studiu / Fumatorii romani vor sa se lase, dar nu stiu cum

Doi din trei romani care fumeaza, cu varste cuprinse intre 35 si 44 de ani, vor sa se lase de acest viciu, se arata intr-un studiu al ISRA Center Marketing Research, ce analizeaza perceptia romanilor cu privire la fumat.

Potrivit presedintelui Societatii Romane de Pneumologie, Dumitru Mihalan, cel mai grav este insa ca tabagismul cronic nu este nici pe departe perceput ca o boala.

Din Raportul de Cercetare Cantitativa realizat de ISRA Center Marketing Research reiese faptul ca 57 la suta din romanii chestionati vor sa se lase de fumat insa nu stiu ce ar trebui sa faca pentru a scapa de aceasta dependenta. 55 % dintre fumatorii romani au incercat deja de trei ori sa renunte la viciu insa nu au reusit. De asemenea, 78% au spus ca nu au facut nimic in acest sens.

Doar sase procente au cerut ajutorul medicului pentru a renunta la fumat, iar 51 la suta dintre fumatori sunt de parere ca medicul este cea mai credibila sursa de informatii in acest sens.

"Poate cel mai grav fenomen este ca tabagismul cronic nu este nici pe departe perceput ca o boala. Fumatorii activi, dar si cei pasivi, nu sunt constienti de riscurile asupra sanatatii lor, se complac in aceasta dependenta si reactioneaza defensiv doar atunci cand se confruta cu o problema de sanatate reala. Riscul de imbolnavire creste exponential o data cu numarul de zile in care se fumeaza si cu numarul de tigari fumate. Pe de alta parte, din prima zi in care renuntam la fumat, scade si riscul de imbolnavire si creste speranta de viata", sustine prof. dr. Dumitru Mihaltan, presedintele Societatii Romane de Pneumologie si a RPFR - Reteaua pentru Prevenirea Fumatului in Romania.

Studiul arata, potrivit acestuia, cat de dezorientati sunt romanii dependenti de fumat. "Vor sa interupa, au multe incercari in care se bazeaza doar pe auto-control, iar esecurile dovedesc ca au nevoie de suport medical avizat", a adaugat Mihaltan.

Cei mai multi romani care vor sa renunte la fumat o fac din cauza costurilor tigarilor (32%) si in proportie de 31% din motive de sanatate.

45 la suta dintre romani, la nivel urban cu varsta de peste 18 ani, fumeaza cel putin cinci tigari pe zi. In total, 55 la suta din esantionl chestionat sunt nefumatori. Aproximativ jumatate dintre fumatori consuma mai putin de un pachet pe zi, iar fumatorii platesc in medie cam 7,4 lei pentru un pachet de tigari.

Cancerul pulmonar este principala consecinta a fumatului in Romania, in proportie de 31%.

ATENTIE! Virus, transmis prin Yahoo Messenger. Vezi solutia... VIDEO Urmarire ca-n filme pe strazile din Constanta...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe Marti, 16.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x