Antena Căutare

Studiu: Peste 70% dintre romani traiesc mai rau decat in anii trecuti

Peste 70% din populatia Romaniei considera ca, in prezent, conditiile de viata din tara sunt mai proaste sau mult mai proaste decat in anii anteriori, in timp ce mai mult de jumatate din romani (53%) apreciaza ca peste un an conditiile de viata vor fi mai proaste sau mult mai proaste fata de prezent, se arata intr-un raport preliminar publicat, joi, de Institutul de Cercetare a Calitatii Vietii (ICCV).



La capitolul starii de sanatate, 38% din populatia Romaniei a declarat ca aceasta este buna, in timp ce 28% au catalogat-o drept satisfacatoare.

De asemenea, la solicitarea realizatorilor raportului de a caracteriza posibilitatea de a obtine un loc de munca pe masura intereselor si capacitatilor dobandite, 39% dintre cei chestionati s-au declarat neincrezatori, iar 37% au mentionat ca perspectiva este una scazuta.

Pe fondul acestor estimari, 60% din romani stau bine in privinta relatiilor de familie.

Nu la fel se poate spune despre parerea respondentilor despre scena politica, proportia persoanelor nemultumite sau foarte nemultumite de acest aspect fiind de 87%.

Studiul ICCV arata ca numai o minoritate a populatiei (1%) isi apreciaza negativ locuinta, in anul 2010 inregistrandu-se cele mai inalte aprecieri ale locuintei pe tot parcursul anilor din seria de date (60%).

In plus, mai mult de jumatate din respondenti (51%) apreciaza in mod negativ felul in care este condusa tara.

In ceea ce priveste calitatea serviciilor din Romania, atat sistemul de sanatate, cat si cel de pensii sunt privite cu scepticism de 39%, respectiv 20% din romani.

Totodata, numai aproximativ o treime din populatie (35%) se declara multumita si foarte multumita de viata de zi cu zi.
Conform datelor din Raport, dominanta temerilor populatiei ramane cresterea preturilor, in proportie de 90%, urmata de majorarea impozitelor (87%) si criminalitate (45%).

In 2010 se inregistreaza cel mai scazut nivel al optimismului din 1990 pana in prezent, 53% din respondenti considerand ca peste un an conditiile de viata vor fi mai proaste sau mult mai proaste fata de cele din prezent.

Studiul ICCV, intitulat "Calitatea Vietii 2010", a fost realizat pe un esantion reprezentativ la nivel national de 1.162 de persoane in varsta de peste 18 ani.

Cercetarea de teren s-a desfasurat in perioada 25 iunie-10 iulie a.c. in 78 de localitati si 127 de puncte de esantionare, iar eroarea de esantionare este de +/- 3%.

Un astfel de raport s-a realizat, anual, in perioada 1990-1999, dar si in anii 2003, 2006, 2010, fiind finantat prin programul de cercetare al ICCV.

Raportul complet cuprinzand toti indicatorii masurati in cercetare va fi publicat in luna septembrie, precizeaza semnatarii cercetarii.

Citeste si Jurnalul.ro

SOCANT! Primele imagini ale infernului de la Maternitatea Giulesti... Basescu accepta rromii din Franta dar sustine dreptul la libera circulatie...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 8: Prăjitură Mont Blanc
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 8: Prăjitură Mont Blanc Marti, 21.05.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
x