Antena Căutare

Superstiții de 1 martie. De ce este bine să porți mărțișor

Martie, luna femeii, este cât se poate de aproape. Prima sărbătoare importantă din calendar este 1 martie. Mărțișorul este simbolul acestei zile. Voi știți care sunt semnificațiile lui? Există câteva superstiții legate de acesta.

Martie, luna femeii, este cât se poate de aproape. Prima sărbătoare importantă din calendar este 1 martie. Mărțișorul este simbolul acestei zile. Voi știți care sunt semnificațiile lui? Există câteva superstiții legate de acesta.

În mod tradițional, Mărțișorul se prinde în piept sau la mână înainte de răsăritul soarelui, în zorii zilei. Purtat la încheietura mâinii sau în piept, șnurul în firicele de alb și roșu capătă semnificații aparte. Albul semnifică masculinitatea, rațiunea și sobrul asociat masculinității, iar roșul simbolizează feminitatea, senzualitatea, iubirea, bucuria de a trăi.

Femininul se îmbină cu masculinul, vara se întâlnește cu iarna, căldura se întrepătrunde cu frigul creând o uniune perfectă, un simbol perfect. Împletirea albului și a roșului sugerează și înnoirea ciclului vieții. Cu toate acestea, unii etnografi sunt de părere că sărbătoarea Mărțișorului reprezintă de fapt revenirea la viață a naturii după Marele Potop menționat în Biblie.

Citește și LA MULȚI ANI DE 1 MARTIE! Cele mai frumoase URĂRI de Mărțișor

Persoana care poartă mărțișor mai multe zile consecutiv, în perioada 1- 9 martie va avea noroc tot timpul anului. În unele zone mărțișorul se poartă fie pe toată perioada lunii martie, fie până la Florii, fie până la sărbătoarea Sfântului Gheorghe, fie până la zarirea primului copac înflorit. Pentru persoana respectivă, restul anotimpurilor vor fi precum primăvara. Pline de speranță, de început, de căldură, de optimism.

Gestul dăruirii mărțișorului este încărcat și el de sacralitate și semnificații. A dărui un mărțișor cu inima curată unei persoane la care ții cu adevărat înseamnă, conform anumitor credințe din bătrâni, să îndupleci soarele să-ți dea sănătate, frumusețe, veselie, poftă de viață, iubire. În același timp, gestul bărbaților de a înmâna mărtișoare femeilor este de fapt un îndemn la armonie, uniune și bună înțelegere.

În anumite zone bucovinene sau zone ale Moldovei, se mai păstrează și astăzi un obicei frumos: persoanele de sex feminin trebuie să poarte la gât, agățate de un șnur în roșu și alb, monede de aur sau de argint. În vremurile de odinioară însă, această monedă trebuia purtată timp de 12 zile după care era folosită pentru a cumpără o felie de brânză albă, dulce și frumoasă. Astfel, față care a purtat acea monedă drept mărțișor avea să fie dulce și frumoasă tot timpul anului. Totodată, tenul sau rămânea luminos și neted pentru o perioadă îndelungată de timp.

Sursa: Garbo

VIDEO / "Colegul de armată", noua metodă de furt care face ravagii printre români. Se lasă cu pupături și îmbr... Imagini dezgustătoare, într-un supermarket din România! Un șoarece se plimbă liber peste carnea pe care oamenii o cumpăr...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x