Sute de mii de români vor fi nevoiți să schimbe actele copiilor! Legea e aproape de a trece în Parlament!

 

Copiii sub 14 ani vor putea avea cărți de identitate simple sau electronice, dacă părinții lor vor vrea acest lucru, potrivit unui proiect de act normativ pus în dezbatere publică.

Termenul de valabilitate al unui astfel de buletin va fi însă de doar doi ani, iar în varianta electronică nu va conține și amprentele copilului mai mic de 12 ani. Proiectul de act pregătește de fapt terenul pentru emiterea cărților de identitate electronice, care vor înlocui cardul de sănătate folosit în prezent.

Dacă părinții lor vor dori acest lucru, și copiii sub 14 ani vor putea avea un act de identitate, potrivit Proiectului de lege pentru modificarea şi completarea unor acte normative care cuprind dispoziţii privind evidenţa persoanelor și actele de identitate ale cetăţenilor români pus recent în dezbatere publică de Ministerul Afacerilor Interne (MAI). Propunerea pregătește de fapt terenul pentru introducerea cărților de identitate electronice, pe care autoritățile din domeniu le aveau deja în plan de ceva timp, dar pentru care nu stabiliseră încă toate detaliile.

Proiectul va fi pus în discuție în fiecare dintre cele două Camere ale Parlamentului, ceea ce înseamnă că va mai putea primi modificări între timp. Dacă va primi votul parlamentarilor, proiectul va intra în vigoare după promulgarea de către președintele țării și publicarea sa în Monitorul Oficial.

După cum spuneam, promisiunea cărților de identitate electronice nu este una nouă, însă proiectul pus în dezbatere publică duminică de MAI aduce o noutate interesantă: părinții vor putea cere și pentru copiii lor acte de identitate (simple sau electronice), în contextul în care, în prezent, eliberarea unui buletin se face doar începând cu vârsta de 14 ani.

"Opțional, se poate elibera carte de identitate simplă sau carte electronică de identitate înainte de împlinirea vârstei de 14 ani, la solicitarea unuia dintre părinți, a reprezentatului legal"  prevede proiectul. Totuși, buletinele celor mici nu vor fi valabile decât doi ani. 

De asemenea, pentru copiii mai mici de 12 ani, cartea de identitate electronică nu va conține și amprentele micuțului (imaginile impresiunilor papilare, într-un limbaj tehnic). Concret, pe cartea electronică vor fi înscrise următoarele: datele din formatul tipărit al buletinului, cu excepţia semnăturii olografe (de mână) a titularului, prenumele părinţilor titularului, un certificat şi, după caz, certificate calificate, astfel cum acestea sunt definite de Legea nr. 455/2001, precum și datele biometrice ale titularului, constând în imaginea facială şi, după caz, imaginile impresiunilor papilare a două degete, informează Avocatnet.ro

Trebuie să reamintim însă că cei care nu vor vrea, din motive religioase sau de conștiință, să li se elibereze un buletin electronic, vor putea obține un buletin simplu, ca cel din prezent.

În fine, odată ce procedura de emitere a cărților de identitate electronice va fi gata, persoanele care vor avea o astfel de carte electronică nu vor mai avea nevoie și de cardul de sănătate, pentru că se vor folosi de buletin pentru a avea acces la serviciile medicale.

facebook whatsapp twitter pinterest
PARTENERI
PREMIUM

Mai multe