Antena Căutare

Taietorii de lemne isi apara cu toporul afacerile din care castiga milioane de euro anual

Taietorii de lemne au legile proprii. Pun profitul inainte de toate, iar cei platiti sa apere padurea o distrug fara nicio remuscare. Orice bucata de lemn paraseste padurea doar cu acordul padurarilor si a proprietarilor de codri. E o afacere de milioane bune de euro anual, care nu tine cont nici de mediu, nici de reguli. Atunci cand simt ca afacerile le sunt amenintate, stapanii codrilor recurg la intimidare.

Localitatea Vlahita, din judetul Harghita, este unul dintre polii defrisarilor din Romania. Aurul verde al muntilor i-a imbogatit pe multi. Cei care au intrat in posesia unor hectare de padure si-au deschis imediat si gatere. Prelucreaza lemnul si il vand apoi la preturi mari. De la un astfel de afacerist au incercat si reporterii de la Observator sa cumpere lemn de brad.

Negocierea a decurs in conditii bune. Lucrurile, insa, s-au schimbat atunci cand barbatul a vazut ca e filmat de la cateva sute de metri distanta. I-a urmarit pe reporteri prin toata localitatea si i-a blocat la iesirea din Vlahita. Spiritele s-au mai listit abia la sosirea politiei. La doar cativa kilometri distanta de Vlahita, intr-o padure decimata de taietori, proprietate privata, alte masini au blocat calea jurnalistilor.

In primele noua luni ale acestui an, oamenii legii au confiscat aproape 3.000 de metri cubi de lemn, in valoare de 12.000 de lei si au aplicat peste 300 de sanctiuni. Cantitatea de lemn taiata ilegal e mult mai mare, spun ONG-urile. In documentele autoritatilor, lucrurile stau insa foarte bine.

Suprafata forestiera despadurita si degradata, in ultimii 11 ani, a fost de peste 2,8 milioane de hectare. S-au taiat aproape 28.000 de hectare de padure, in fiecare an. Cele mai afectate judete sunt Suceava, Harghita, Arges, Maramures si Cluj.

In judetul Suceava, intr-un singur an, 2010, taietorii au scos din paduri peste 2,3 milioane de metri cubi de lemn. Suficienti butuci pentru a umple Casa Poporului. Cea mai mare cladire administrativa din lume are un volum de 2,55 milioane de metri cubi. Datele situeaza judetul pe primul loc in tara, la taieri, la mare distanta de locul al doilea, judetul Neamt, unde s-au taiat 1,25 de milioane de metri cubi. In realitate, dezastrul e mult mai mare.

Chirurgul estetician al vedetelor, acuzat de evaziune fiscala... Un avion cargo a aterizat de urgenta pe Aeroportul Otopeni...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x