Antena Căutare

Teapa de tip romanesc in muschiul nemtesc

Opt intermediari germani de forta de munca si 1.000 de macelari zilieri romani au dat Fiscului german o teapa de 14 milioane de euro, acesta fiind cel mai mare caz de evaziune fiscala prin munca la negru din istoria sa.






Axel H., in varsta de 47 de ani, lucra ca intermediar la cea de-a treia mare firma de profil din Germania, concernul "Westfleisch". Ceilalti sapte "colaboratori" ai lui figurau in diferite firme subcontractoare si sub-subcontractoare. Procesul lor a inceput ieri, la un tribunal din Düsseldorf.

Axel H., care stia ca atat Procuratura federala, cat si cea din landul Renania de Nord-Westfalia erau pe urmele lui inca din 2005, si-a continuat afacerile necurate pana in 2008, dar luandu-si intre timp si masuri de precautie. Astfel, el a distrus o parte din actele "compromitatoare", inclusiv cele de recrutare ale muncitorilor romani, pentru a nu li se lua urma.

Cu toate acestea, peste 500 de politisti si agenti fiscali au reusit sa faca controale si sa confiste peste 2.000 de acte doveditoare de la 14 abatoare si 21 de firme care aveau legatura cu reteaua lui Axel, iar procurorii au prezentat ieri judecatorilor 900 de pagini de dosar, cele mai multe constituind astfel de probe.

Axel si o parte din colaboratorii lui au fost arestati abia anul acesta, la data de 22 martie, autoritatile germane temandu-se ca Axel ar putea sa fuga din tara pana la inceperea procesului, date fiind legaturile lui in diferite tari din Europa de Est, mai precizeaza Deutsche Welle. El si complicii lui ar putea primi, potrivit procurorilor germani, pedepse de pana la zece ani de inchisoare.

Deutsche Welle reaminteste ca un proces asemanator, cu legaturi tot in Romania, a fost judecat in 2004, avandu-l ca "protagonist" pe Wilfried Ideke, care si el a angajat la negru tot aproximativ 1.000 de macelari romani in Germania. Ancheta deschisa atunci in Germania, precizeaza Deutsche Welle, nu a avut insa ecou si in Romania, complicii lui Ideke "fiind protejatii unor membri ai Parlamentului" roman.

Potrivit dezvaluirilor publicate in acea vreme pe site-ul CRJI (Centrul Roman pentru Jurnalism de Investigatie) - www.crji.org/news -, unde este detaliat, cu titlul "Sclavi in abatoarele germane", cazul "Ideke", ar fi fost vorba si despre un senator PSD, membru al Comisiei pentru Cercetarea Abuzurilor, a Coruptiei si Petitii.

Citeste si Jurnalul!

Foto: Intactimages

Dascalii protesteaza fata de asumarea raspunderii Guvernului pe Legea educatiei... Mai multe blocuri din Constanta sunt in pericol de prabusire...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x