Antena Căutare

Tradiții, obiceiuri, superstiții de lăsatul secului. Ce nu este bine să faci înainte de Postul Crăciunului, aduce mare ghinion

Pe 14 noiembrie este lăsatul secului, căci începe Postul Crăciunului în acest an, ce ține 40 de zile până în Ajunul sărbătorii Nașterii Domnului. Începând cu prima zi a postului, adică din 15 noiembrie, nu se mai fac nunți și nici petreceri până după Anul Nou.

Tradiții, obiceiuri, superstiții de lăsatul secului. Ce nu este bine să faci înainte de Postul Crăciunului, aduce mare ghinion
Lasatul secului înainte de Postul Crăciunului 2019

Postul Crăciunului se încheie pe 24 decembrie. Lăsatul Secului este ultima zi în care creștinii mai pot mânca mâncăruri “de dulce”. Pe vremuri, în această zi se făceau mari petreceri în familii, se serveau fripturi, ciorbe cu carne, prăjituri și vin.

Citește și:

Începe Postul Crăciunului. 40 de zile fără carne, brânză și ouă. 15 zile de dezlegare la pește și vin. Ce nu este bine să faci

Tradiţii, obiceiuri, superstiţii de lăsatul secului. Ce nu este bine să faci

Potrivit crestinortodox.ro, de Lăsatul Secului, familiile de creştini obişnuiesc să petreacă împreună cu mâncăruri alese. Tradiţia spune că, apoi, toate resturile de la masă se strâng într-o faţă de masă, care este scuturată a doua zi spre răsărit, în timp ce se rosteşte: „Păsările cerului!

Eu vă dau vouă hrană din masa mea, cu care să fiţi îndestulate şi de la holdele mele oprite”. Semnificaţia este protejarea culturilor de păsări, în anul următor.

Fetele nemăritate trebuie să adune câte o crenguţă în fiecare zi a postului, iar în Ajunul Crăciunului vor fierbe crupe fără sare, pe care apoi le vor pune pe masă pentru ca, seara, venind umbra ursitorului lor, pe cahlă, să aibă ce ospăta.

De Sfântul Matei, în 16 noiembrie, fetele din zona Haţegului merg la fântâna din mijlocul satului şi, la cântatul cocoşului, aprind o lumânare şi o pun pe margine.

Se spune că, pentru care merită, lumina ce se reflectă în apă se va transforma şi îi va arăta fetei chipul viitorului soţ. Tot acum, femeile lucrează până la amiază pentru a avea spor în casă anul viitor.

În unele zone, există obiceiul „bătutul pernelor”: fetele nemăritate încearcă astfel să-şi îmblânzească soarta şi să-şi găsească peţitori.

Este o vreme şi a prezicerilor: dacă pieptul găinii fripte pentru masă este gras, iarna va fi grea, viscolită şi geroasă, iar dacă este lipsit de grăsime, vine iarnă blândă şi o vară rodnică, potrivit sursei citate.

Alt obicei este ca, după Lăsatul Secului, oalele în casă să se pună cu gura în jos, pentru a alunga paguba sau boala.

Dacă vremea în Postul Crăciunului nu este prea aspră, se spune că primăvara va aduce multe ploi.

În Bucovina, se spune că dacă visezi grâu verde în postul Crăciunului e semn bun că anul care vine are să fie mănos în toate.

Black friday Romania 2019. Unde găsești cele mai bune oferte. Televizoare, frigidere, tablete și mașini de spălat... Amenzi uriașe pentru comercianți! Cei care vând alcool minorilor, sancționați cu 6.000 de lei ...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x