Antena Căutare

Trei zile libere pentru români, în luna iunie! Când vor avea salariații o minivacanță

Luna iunie aduce trei zile libere pentru angajați, indiferent că lucrează la stat sau la privat, însă nu toți românii se vor bucura de ele.

Luna iunie aduce trei zile libere pentru angajați, indiferent că lucrează la stat sau la privat, însă nu toți românii se vor bucura de ele.

Oficial, zilele libere vor fi pe 1 iunie, când este sărbătorită Ziua copilului și pe 16 și 17 iunie, când sunt sărbătorite Rusaliile. Din nefericire, însă, pentru angajații care au un program normal luni-vineri, două dintre aceste zile (1 și 16 iunie) pică în weekend, așa că vor beneficia de o singură zi liberă, și anume 17 iunie, a doua zi de Rusalii.

În cazul celorlalte categorii de angajați, însă, cei care lucrează în weekend, angajatorii (indiferent dacă sunt din mediul public sau privat) vor fi obligați să ofere cele două zile libere, altfel riscă amenzi cuprinse între 5.000 și 10.000 de lei, potrivit avocatnet.ro.

Citește și: Zile libere: 15 zile nelucrătoare în 2019. Românii au o nouă zi liberă la finalul lunii ianuarie

Există, însă, unele persoane care nu se vor bucura de nicio zi liberă. Vorbim despre categoriile de salariați care au obligația de a se prezenta la serviciu, adică despre cei care în unitățile sanitare și unităție de alimentație publică, pentru care trebuie să existe programe speciale de lucru.

Conform Codului muncii, ”prin hotărâre a Guvernului se vor stabili programe de lucru adecvate pentru unitățile sanitare și pentru cele de alimentație publică, în scopul asigurării asistenței sanitare și, respectiv, al aprovizionării populației cu produse alimentare de strictă necesitate, a căror aplicare este obligatorie.” De asemenea, zilele libere legale nu se pot acorda nici angajaților care au o activitate ce nu poate fi întreruptă din cauza caracterului procesului de producție sau specificului activității.

Citește și: Zile Libere 2019. Câte zile libere aveau românii acum 122 de ani: ”Muncitorii nu-și pot vedea niciodată copiii”

Persoanele care lucrează în aceste zile trebuie, însă, să fie compensate cu timp liber în următoarele 30 de zile ori să beneficieze de ”spor la salariul de bază ce nu poate fi mai mic de 100% din salariul de bază corespunzător muncii prestate în programul normal de lucru”, mai prevede actul normativ.

UPDATE: Unul dintre cei patru copii luați de viitură, declarat mort! Medicii n-au mai putut face nimic pentru fetița de ... Papa Francisc, aproape de români. Prima oprire a fost în Capitală unde oamenii și-au oprit mașinile în drum ca să-l vadă...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x