Antena Căutare

Trotinetele electrice nu au voie să circule pe stradă, iar pe trotuar sunt un pericol pentru pietoni. Ce spun autoritățille

Trotinetele electrice nu au voie să circule pe drumurile publice, cu toate acestea, ele reprezintă un pericol pentru pietoni din cauza vitezei cu care pot circula.

Trotinetele electrice nu au voie să circule pe drumurile publice, cu toate acestea, ele reprezintă un pericol pentru pietoni din cauza vitezei cu care pot circula.

Inițiativa legislativă a deputatului PNL, Sorin Moldovan, propune ca trotinetele electrice să poate merge pe pistele de bicicletă. Deși acest lucru nu evită riscul de a accidenta pietonii deoarece multe piste pentru bicicletă sunt amenajate pe trotuare.

Potrivit Codului Rutier, orice vehicul electric care prinde între 25 și 45 de km/h și a cărui greutate nu depășește 350 de kilograme este asimilat cu un moped. Potrivit definiției mopedului, trotineta este un moped, deci ar trebuie să circule pe stradă, nu pe trotuar.

”Vehicul, cu două sau trei roți, a cărui viteză maximă prin construcție este mai mare de 25 km/h, dar nu depășește 45 km/h și care este echipat cu un motor cu ardere internă, cu aprindere prin scânteie, cu o capacitate cilindrică ce nu depășește 50 cmc sau cu un alt motor cu ardere internă ori, după caz, electric, a cărui putere nominală continuă maximă nu depășește 4 kW, iar masa proprie a vehiculului nu depășește 350 kg, neincluzând masa bateriilor în cazul vehiculului electric”.

Regulamentul nr. 168/2013 cu privire la omologarea și supravegherea pieței pentru vehicule cu două sau trei roți și pentru cvadricicluri anunță faptul că un vehicul trebuie să aibă un „loc șezând” pentru a putea circula pe stradă.

”În situația în care trotineta electrică nu este prevăzută cu loc șezând, conform prevederilor art. 2 alin. (2) lit. (j) din Regulamentul (UE) nr. 168/2013 privind omologarea și supravegherea pieței pentru vehiculele cu două sau trei roți și pentru cvadricicluri, acest tip de vehicul nu se supune omologării și nu se va elibera niciun document pentru acesta, prin urmare nu se supune nici înregistrării ori înmatriculării” , declară Poliția Română.

Trotinetele pot fi folosite pe trotuare, până în acest moment nu a fost stabilită nicio decizie concretă care să stabilească în mod exact unde este cel mai indicat pentru oameni să se plimbe cu trotinetele electrice.

În Franța, din luna septembrie persoanele care circula cu trotineta pe trotuar vor fi amendate cu 135 de euro. Legea care stabilește acest lucru a fost adoptată în luna mai și intră în vigoare în septembrie.

Două femei și un bărbat se răcoresc în fântâna arteziană din centrul orașului Reșița VIDEO... Două persoane, la spital în stare gravă după ce ar fi fost împuşcate, la Mangalia...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x