Live acumObservator 19
Prime Time 20:30Animatie: Ferdinand

Oficial! Când începe școala! Ministerul Educației a decis! Calendarul anului școlar 2019-2020

Data la care începe școala a fost anunțată, joi, de Ministerul Educației Naționale (MEN), în urma consultărilor oficialilor din educație cu partenerii de dialog social.  

Data la care începe școala a fost anunțată, joi, de Ministerul Educației Naționale (MEN), în urma consultărilor oficialilor din educație cu partenerii de dialog social.

Ministrul interimar al Educației, Valer-Daniel Breaz, a fixat prima zi de cursuri din anul școlar 2019-2020 pentru luni, 9 septembrie, se arată într-un comunicat al MEN.

Cu doar o lună înainte de începerea anului școlar, discuțiile privind prelungirea vacanței de vară cu o săptămână au reapărut, la presiunea patronatelor din turism.

Potrivit Edupedu, prim-ministrul Viorica Dăncilă i-a cerut ministrului Educației – la acea vreme, Ecaterina Andronescu, să prelungească vacanța de vară cu o săptămână, până pe 16 septembrie, la solicitarea patronatelor din turism, care se plângeau că hotelierii vor avea de suferit la finalul sezonului estival.

Federaţia Patronatelor din Turismul Românesc (FPTR) anunţă că a depus la Ministerul Turismului o adresă prin care solicită ca anul şcolar 2020-2021 să înceapă în 14 septembrie, având în vedere că anul acesta Ministerul Educaţiei a decis începerea şcolii în 9 septembrie, cu o săptămână mai devreme decât în 2018.

În fiecare an, începând cu luna august, deţinătorii de structuri de cazare din România pregătesc următorul sezon turistic.

În schimb, Federația Elevilor din România (FER), o organizație din care fac parte Asociațiile Elevilor din Constanța, Bacău, Maramureș, Călărași, Vâlcea, București și Ilfov consider solicitarea făcută de Viorica Dăncilă, de amânare a începerii școlii până pe data de 16 septembrie, „ca fiind una absurdă și lansată cu total dezinteres față de elevii din întreaga țară”.

FER a amintit că, anul acesta, examenele de Bacalaureat și Evaluare Națională s-au susținut la finalul lunii iunie, începutul lunii iulie, în temperaturi ce atingeau peste 35 de grade, factor care, implicit, afectează capacitatea de concentrare a elevilor și poate avea un efect asupra rezultatelor acestora.

De asemenea, asociațiile elevilor au susținut că din cauza volumului mare de programă ce trebuie predată, amânarea începerii școlii ar duce la extinderea perioadei de predare până pe la jumătatea lunii iunie, „fapt ce poate afecta considerabil capacitatea elevilor de a absorbi informația, din cauza temperaturilor ridicate”.

Mai mult, semestrul I al anului școlar 2019-2020 are deja un număr redus de săptămâni, mai exact cincisprezece, comparativ cu programa ce trebuie predată, dar și cu timpul necesar pentru evaluarea elevilor, fapt ce va conduce la grăbirea acestor procese, riscând astfel desfășurarea lor într-un mod deficitar.

În plus, elevii au menționat faptul că începerea școlii pe 9 septembrie a fost o măsură de compromis, solicitarea inițială fiind ca aceasta să înceapă pe 1 septembrie, la fel cum se întâmplă în multe state europene,

Astfel, semestrul I începe pe 9 septembrie și se termină pe 20 decembrie 2019. Semestrul al II-lea începe pe 13 ianuarie și se încheie pe 12 iunie 2020. Cursurile sunt împărțite pe durata a 35 de săptămâni.

Vacanțele din anul școlar 2019-2020

Vacanţa de iarnă se va desfășura între 21 decembrie 2019 și 12 ianuarie 2020, perioada vacanței de primăvară va fi 4 aprilie – 21 aprilie 2020, iar cea a vacanţei de vară va fi 13 iunie – data din septembrie 2020 la care vor începe cursurile anului şcolar 2020 – 2021.

Clasele din învăţământul primar şi grupele din învăţământul preşcolar au vacanţă în săptămâna 26 octombrie – 3 noiembrie 2019.

Pentru clasele a XII-a zi, a XIII-a seral şi frecvenţă redusă, anul şcolar se încheie în data de 29 mai 2020, iar pentru clasa a VIII-a, în data de 5 iunie 2020.

Pentru clasele din învăţământul liceal – filiera tehnologică, cu excepţia claselor sus-menționate şi pentru clasele din învăţământul profesional, anul şcolar are 37 de săptămâni de cursuri, se arată în comunicatul Ministerului Educației.

Recomandari