Căutare Live

Un fost procuror șef, condamnat definitiv după ce a cerut mită 10 tone de combustibil de la afaceriști

Fostul şef al Parchetului de pe lângă Judecătoria Sinaia a fost condamnat definitiv, marţi, la trei ani închisoare cu suspendare, fiind acuzat de DNA că a primit bani şi aproape 10 tone de benzină şi motorină de la oameni de afaceri, care aveau dosare penale.

Procuror șef, condamnat definitiv

ZI-DE-ZI.RO

Fostul şef al Parchetului de pe lângă Judecătoria Sinaia, Iulian Văduvan, a fost condamnat definitiv de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie la trei ani închisoare cu suspendare, fiind acuzat că a primit bani şi aproape 10 tone de benzină şi motorină de la oameni de afaceri, care aveau dosare penale, conform Agerpres.

Instanţa supremă a mai stabilit un termen de supraveghere de 6 ani, timp în care fostul procuror are mai multe obligaţii de îndeplinit.

Iulian Văduvan a fost trimis în judecată, în luna iulie 2016, pentru luare de mită şi spălare de bani, ambele infracţiuni fiind săvârşite în formă continuată. Fostul procuror a fost achitat de Instanţa supremă pentru spălare de bani, dar a primit o condamnare cu suspendare pentru luare de mită.

Potrivit DNA, Văduvan a cerut şi primit bani şi alte foloase de la doi oameni de afaceri, denunţători în cauză, pentru a le asigura acestora protecţia în diferite dosare în care erau implicaţi.

Astfel, în perioada 2007 - 2012, în timp ce îndeplinea funcţia de prim procuror şi efectua şi supravegherea urmăririi penale ca procuror de caz, Văduvan a pretins şi a primit cu titlu gratuit, în mod repetat, de la un om de afaceri, carburant auto pentru alimentarea autoturismelor pe care le deţinea, cuantificat la 9.819,69 litri în valoare totală de 46.863,79 lei, precum şi sume de bani în cuantum de 105.815,67 lei, spun anchetatorii.

"Aceste foloase au fost pretinse şi primite de magistrat în schimbul asigurării protecţiei omului de afaceri, în sensul soluţionării cât mai rapid sau în mod favorabil (după caz) a plângerilor penale formulate de denunţător împotriva altor persoane şi instrumentate la nivelul Parchetului de pe lângă Judecătoria Sinaia, precum şi pentru soluţionarea favorabilă a cauzelor care îl vizau pe el sau societăţile pe care le reprezenta", susţine DNA.

De asemenea, în rechizitoriul întocmit în cauză procurorii au reţinut că, în cursul anului 2009, în acelaşi scop al asigurării protecţiei, Văduvan a pretins şi primit indirect de la un alt om de afaceri suma de 10.000 lei.

Astfel, în perioada 2007 - 2015, în nume propriu sau ca prim procuror, Văduvan a adoptat soluţii favorabile celor doi oameni de afaceri în 12 dosare penale.

"Totodată, în perioada 2008 - 2012, inculpatul Văduvan Iulian Costin a disimulat adevărata natură a provenienţei sumei de 115.815,67 lei, pretinsă şi primită cu titlu de mită de la cei doi oameni de afaceri, cerându-le acestora, în prealabil, să o disimuleze în forma unor contracte de sponsorizare încheiate între firmele acestora şi soţia sa. O parte din bani a fost folosită pentru deplasările inculpatului şi ale soţiei sale în străinătate la diverse manifestări în domeniul medical, iar o altă parte a fost retrasă în numerar", precizează DNA, conform aceleași surse.

Așa îți golesc escrocii cardurile! "Bucla Libaneză" te lasă fără bani în cont și nu vei ști ce s-a întâmplat!... Din 600 de persoane suspecte de coronavirus în România doar patru au fost testate pozitiv cu virusul Covid-19...
Parteneri
Alec Baldwin și-a șters contul de Twitter. Motivul pentru care ar fi renunțat la rețeaua socială
Alec Baldwin și-a șters contul de Twitter. Actorul în vârstă de 63 de ani a luat această decizie la doar câteva zile după ce a acordat primul interviu public privind incidentul de pe platourile de filmare ale producției Rust.
Catine.ro
Ultimele știri