Antena Căutare

Un medic de familie de la periferia Băileştiului își consultă pacienții în stradă

Sute de pacienţi din Balasan, un sat component al Băileştiului, au ajuns în situaţia de a fi consultaţi în stradă de medicul de familie. Acest lucru se întâmplă de aproximativ o lună, de când medicul a fost nevoit să evacueze spaţiul în care îşi desfăşura activitatea şi care se afla într-o grădiniţă. Decizia ca acesta să elibereze locaţia a fost luată în Consiliul de Administraţie al Şcolii Generale nr. 3, în subordinea căreia se află grădiniţa respectivă.

Sute de pacienţi din Balasan, un sat component al Băileştiului, au ajuns în situaţia de a fi consultaţi în stradă de medicul de familie. Acest lucru se întâmplă de aproximativ o lună, de când medicul a fost nevoit să evacueze spaţiul în care îşi desfăşura activitatea şi care se afla într-o grădiniţă. Decizia ca acesta să elibereze locaţia a fost luată în Consiliul de Administraţie al Şcolii Generale nr. 3, în subordinea căreia se află grădiniţa respectivă.

Conducerea unităţii de învăţământ invocă lipsa existenţei unui contract de închiriere încheiat cu medicul Emilia Cristiana Sălceanu pentru respectivul punct sanitar. Pe de altă parte, acesta din urmă spune că şi-a desfăşurat activitatea aproximativ 20 de ani aici fără a încheia vreun contract. În mijlocul birocraţiei sunt prinşi oamenii, care se plâng că le este îngreunat accesul la actul medical şi cer să fie redeschis cabinetul.

Sute de localnici din Balasan sunt revoltaţi, după ce punctul sanitar în care îşi desfăşura activitatea medicul lor de familie s-a închis. Oamenii, mulţi dintre ei bătrâni şi bolnavi, spun că le este imposibil să ajungă la medic în Băileşti.

În fiecare marţi şi joi, aşa cum au fost obişnuiţi de mulţi ani, oamenii aşteaptă medicul să îi consulte. Însă, în lipsa unui spaţiu special alocat, pacienţii sunt consultaţi pe unde se poate.

„Ne descurcăm greu. Eu sufăr de inimă şi îmi va fi dificil să ajung la Băileşti, la 7 km distanţă. Dispensarul funcţiona aici de foarte mulţi ani. Construcţia asta e a unor boieri, rămasă după timpuri. Doamna doctor pentru noi a fost perfectă. Venea la noi în fiecare marţi şi joi. Inclusiv acum, de când au închis, a venit şi la cârciumă, la masă, a stat de vorbă cu noi, ne-a consultat în sat, dar nu se poate aşa! A venit de nenumărate ori la domiciliu“, a spus Marin Ilea, de 56 de ani.

Doctorul Emilia Cristiana Sălceanu oferă consultaţii pacienţilor din Balasan de aproximativ 20 de ani. Activitatea ei a început la recomandarea primarului de la acea vreme și de atunci mergea de două ori pe săptămână în cartierul aflat la şapte kilometri de inima Băileştiului.

„Punctul sanitar funcţionează în incinta Grădiniţei cu program normal nr. 10, ce aparţine de Şcoala Gimnazială nr. 3 din Băileşti. Aici a fost pe vremuri şi CAP-ul. Această clădire a aparţinut unor boieri, care au donat-o primăriei pentru copiii din sat. De 20 de ani sunt acolo şi nu s-a pus niciodată problema încheierii unui contract de închiriere. Eu am ajuns să lucrez în acest punct la recomandarea conducerii primăriei de la vremea respectivă. Primarul a decis să merg să acord asistenţă medicală, mergeam cu autobuzul şcolii, care mă ducea la 14.30 şi mă lua la 18.30”, a spus medicul de familie Emilia Cristiana Sălceanu.

„Nu s-a pus problema de contract de închiriere, de plată la lumină.Până acum, ordonatorul principal de credite achita toate aceste facturi. În urmă cu ceva timp, directoarea şcolii a făcut o şedinţă de Consiliu de Administraţie şi s-a hotărât să evacuez punctul sanitar. Am primit o hârtie ca de la 1 iulie să îmi scot totul, iar punctul sanitar s-a închis. Eu continuu însă să fac teren“, a adăugat aceasta.

Directoarea Școlii Gimnaziale nr. 3, Angela Staicu, spune că decizia ca medicul de familie să evacueze respectivul punct de lucru de la 1 iulie a fost luată în cadrul Consiliului de Administraţie, întrunit pe 26.06.2019, şi s-a bazat, în primul rând, pe lipsa existenţei încheierii unui contract de închiriere pentru spaţiul respectiv.

„Nu există nicio convenţie, niciun contract în baza căruia să funcţioneze acest spaţiu“, a spus Angela Staicu, care a adăugat că a invitat-o de două ori pe Emilia Sălceanu să soluţioneze această problemă, dar aceasta din urmă nu a răspuns invitaţiei.

Totodată, directoarea din Băileşti spune că anul acesta, primăria va investi 53.000 de lei în realizarea de investiţii în unitatea de învăţământ, iar spaţiul respectiv va căpăta altă destinaţie, respectiv cabinet medical şcolar. „Începând din 1 septembrie, cabinetului medical şcolar îi va fi alocat spaţiu în incinta Grădiniţei cu program normal nr. 10 Balasan“, a spus Angela Staicu.

Sursă: Gazeta de Sud/ Sursă foto: Gazata de Sud

Raed Arafat, declarații tranșante despre 112: „70% dintre apeluri sunt false sau abuzive și sunt făcute de pe telefoane ... O însoțitoare de bord se ascundea în compartimentul de bagaje în timp ce pasagerii se îmbarcau VIDEO...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe Marti, 16.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x