Atenție! Un site fals promite subiectele de la Bacalaureat contra sumei de 100 lei

EduPedu a notificat Centrul Naţional de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetică (CERT-RO) cu privire la existenţa unui site fraudulos, care promite furnizarea subiectelor pe care liceenii urmează să le primească la examenul de Bacalaureat.

Atenție! Un site fals promite subiectele de la Bacalaureat contra sumei de 100 lei

CERT-RO a fost notificat cu privire la existenţa unui site fraudulos, care promite furnizarea subiectelor pe care liceenii urmează să le primească la examenul de Bacalaureat.

Centrul Naţional de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetică (CERT-RO) spune că, pentru a reduce costurile, atacatorii au folosit o platformă online, unde îţi poţi crea un website gratis (Yola) şi au lansat subdomeniul bacalaureat2020 [.] yolasite [.] com.

Bacalaureat 2020. Tot ce trebuie să știi despre desfăşurarea examenelor: Calendar, probe și afișarea rezultatelor. Infografic edu.ro

„Serviciul Yola.com este folosit în lansarea unei campanii de tip scam (înşelătorie online n. red.) ce vizează tinerii utilizatori din România, care urmează să participe la examenul de Bacalaureat. Mai precis, pe un subdomeniu yolasite.com (https://bacalaureat2020.yolasite.com) atacatorii au creat o pagină unde promit furnizarea subiectelor de la Bacalaureat, contra unei sume de bani (100 ron)”, explică Centrul Naţional de răspuns la incidente de securitate cibernetică (CERT-RO).

Textul de pe site este într-o limbă română inexactă, fără diacritice şi cu greşeli gramaticale: „Buna ziua, mai jos aveti formularul pentru materia la alegere, va rog sa-l completati cu atentie iar dupa achizitie verificati email-ul la un minut. Pentru efectuarea tranzacţiei, atacatorii pun la dispoziţie două formulare dedicare celor interesaţi, prin intermediul cărora colectează o serie de date personale şi financiare: nume, profil, materia pentru care potenţiala victimă doreşte subiectele, codul tranzacţiei de pe Paysafecard sau altă metodă de plată, precum şi adresa de e-mail.”

Aici, posibilii „clienţi” sunt direcţionaţi către completarea unui formular care include date personale şi financiare. Ulterior, aceştia urmau să primească un e-mail cu subiectele, după verificarea în prealabil a tranzacţiei. Preţul de vânzare al subiectelor este de 100 RON.

Potrivit Centrului Naţional de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetică, este cunoscut faptul că subiectele de bacalaureat nu sunt singulare, ci există multiple variante dintre care se trage la sorţi.

Extragerea subiectelor oficiale se produce în dimineaţa examenului, alături de o variantă de rezervă.

Schimbare de ultim moment la Evaluarea Națională și Bacalaureat, cerută de Avocatul Poporului! Ce se întâmplă în cazul elevilor cu temperatură peste limită, la probe

Echipa CERT-RO recomandă tinerilor şi părinţilor să nu dea crezare unor astfel de oferte: „Facem apel la tineri şi la părinţii lor să nu se lase păcăliţi de oferte de acest fel, indiferent din partea cui vin. Atenţie, Edupedu.ro nu vinde nimic, noi suntem jurnalişti şi scriem despre Educaţie, tot ce scriem şi tot ce publicăm este conţinut cu acces gratuit. Pagina respectivă este găzduită pe un portal care permite construcţia de site-uri gratuite”,

Parteneri
Dieta mediteraneană: principii, alimente permise și riscuri
Dieta mediteraneană este un regim alimentar bogat în ingrediente precum fructe, legume, cereale integrale și grăsimi sănătoase. Specialiștii în nutriție o recomandă drept o dietă delicioasă și hrănitoare. Aceasta are o mulțime de beneficii pentru sănătate.
Catine.ro
Ultimele știri