Antena Căutare

UPDATE! Corectarea se face in baza baremului existent!!!

In Japonia, la capacitate, trebuie sa asamblezi, in trei ore, un LCD. In Spania, sa vorbesti despre El Cid Campeador, eroul national. In Romania ti se da un enunt imbecil, care are doua variante de rezolvare. Ambele valabile

UPDATE 16.15. Liviu Pop, ministrul interimar al Educatiei, a declarat intr-o conferinta de presa: "La examenul de Limba romana de la Evaluarea Nationala, corectarea se face in baza baremului existent". Concret, aceasta insemna ca raspunsul corect era ca propozitia este "subiectiva".

UPDATE 15.30. Conform evz.ro, Maria Radulescu Sala, cercetator la Institutul de Lingvistica, a fost contactata de reprezentantii Ministerului Educatiei si a propus ca subiectul cu predicativa / subiectiva sa nu fie luat in considerare din cauza ambiguitatii sale!!! In cateva momente, Ministerul Educatiei isi va preciza pozitia!!!

UPDATE 13.00. Ministrul Educatiei a anuntat ca astazi, la ora 16.00, va sustine o conferinta de presa in care va vorbi inclusiv despre problemele aparute in cadrul Evaluarii nationale si la Bacalaureat.





La cei 13-14 ani, Shijito, un pusti din Tokyo, da capacitatea. "Examenul vietii", cum i se spune in Romania. Are cateva examene orale, dar proba-probelor e asamblarea unui LCD in trei ore. Mai exact, a ales sa urmeze o parte tehnica. Profesorul vine cu niste subansamble, cu un ciocan de lipit, cu niste surubele si i le lasa pe masa. 03.00, 02.59, 02.58. Ceasul merge. Cand va termina - pentru ca e clar ca Shijito va termina in mai putin de doua ore si jumatate, Japonia va sti ca se poate baza pe el.

Nacho e fan Puyol. Adica pletos, cu aparat de corectie dentara in gura. Lui - si altor 567.000 de tineri de varsta sa - li se cere sa scrie despre Don Rodrigo Diaz de Vivar, El Cid Campeador, eroul Spaniei, omul care a luptat impotriva maurilor. Face asocieri cu "Cantar de mio Cid", celebrul poem, cu Corneille, cel care a scris despre omul de arme, cu Ben Hur, faimosul actor care a dat viata personajului. Are in spate sase ore de Istoria Spaniei pe saptamana numai in anul terminal. Ibericii nu sunt americanii, dar, cand va termina, peste doua ore si jumatate, cei din patria lui Cervantes vor sti ca Nacho nu-i va face de ras, niciodata, de ras in lume cand va fi intrebat despre eroul national.

Ionut e ud tot. Si el, si mama sa - care s-a invoit cu greu de la banca unde lucreaza - tremura in fata portii. "Ce le-o fi mai dat prin cap astora de la Minister?", se intreaba. "Lasa, mama, la cate meditatii am bagat in mine, nu am cum sa nu fac macar de 9,50". Are dreptate, a bagat ani lumina de meditatii cu proful care trebuie sa-i predea acelasi lucru in sala de clasa. Dar sistemul de invatamant romanesc nu urmareste sa scoata, la 14-15 ani tineri care sa se descurce in societate, in orice domeniu. El vrea sa te prinda cu capcane, cu chichite, sa stai 20 de minute sa analizezi daca virgula e bine pusa acolo sau nu. Timp in care japonezul ori ibericul au pornit, deja, la treaba.

Pe voi ce va jeneaza?

"Ceea ce ma jeneaza este dificultatea rasfoirii". Asta este enuntul. Cel mai imbecil si mai fara noima enunt de pana acum, deoarece la anul, cei din comisie, niste pensionari prafuiti, se vor stradui sa gaseasca altul si mai "tare". Ce vrea sa spuna "ceea ce ma jeneaza este dificultatea rasfoirii?" Adica iau "Contele de Monte Cristo" a lui Dumas cel batran, in doua volume, vreau sa-l citesc dar, pentru ca tomurile sunt groase, am o dificultate la rasfoire care "ma jeneaza?" Doamneeee...

Vine intrebarea. "Ce este propozitia subordonata, subiectiva sau predicativa din fraza?" Oauu, ce tare. Gata!!! I-am prins. La sediul ce a dat 14.567 de ministri numai in ultimele 40 de zile, profii isi freaca, bucurosi, mainile. CE CAPCANAAAA!!! Niponul conecteaza diodele de triode, ibericul murmura, in gand, unul dintre cele mai frumoase poeme ale omenirii, noi punem prinsori.

Ionut bifeaza "subiectiva". Dar nu e sigur. Poate fi si predicativa. Merge pe "subiectiva". Iese afara si da telefoane. Degeaba. Nici profii nu stiu ce sa spuna. Cele sase puncte (atat face raspunsul corect) pot fi acordate daca a scris fie subiectiva, fie predicativa. Nu se poate! Nu sunt doua variante, ci doar una singura! Oare?

Irina Georgescu, profesor de limba romana de la Colegiul National "Sf. Sava" din Bucuresti, probabil cel mai smecher liceu din tara: "Propozitia e predicativa!" Adrian Costache, profesor tot la "Sava", actualmente penionar: "Subordonata este, clar, subiectiva, ca in barem!" ACESTI DOI OAMENI IMPART ACEEASI CANCELARIE, DAR, PE ACELASI SUBIECT, AU OPINII DIFERITE. Dascali cu o experienta, adunata, de 70 de ani nu se pot pune de acord. Atunci, ce sa faca Ionut, la 14 ani, doua luni si 27 de zile?

Se lasa cu petitii on line. Ca in fiecare an. "Baaaa, il avem pe Eminescu, pe Creanga, pe Sadoveanu, iar noi dam subiectiva / predicativa/ subiectiva/ predicativa si texte din Ciresarii?" scriu parintii si dau "send" catre Minister. Sunt, deja, 15.000 de semnaturi. Ale unor mame care vor sa stie ca puiul lor cunoaste gramatica, ca deosebeste atributivele de predicative ori subiective in enunturi logice, corecte, nu pline de prinsori. Ale unor tati care vor sa stie ca "cel mic" cunoaste poezii de Eminescu ori Blaga, ca pentru el Nichita e barbat, nu femeie, iar Ion Creanga e numele unui scriitor, nu al stadionului comunal din Tirgu Neamt.





BACALAUREAT 2012: Elevii care nu au sustinut luni proba de limba straina vor fi evaluati miercuri... UPDATE! Cazul Nastase ia amploare: Interdictii de parasire a tarii pentru mai multi politisti...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x