Antena Căutare

UPDATE! Eveniment: 153 de ani, de la Marea Unire. Basescu, huiduit in absenta la Iasi

Acum 153 de ani, pe 5 ianuarie 1859, domnitorul Alexandru Ioan Cuza a fost ales domn al Moldovei iar pe 24 ianuarie 1859, domn al Tarii Romanesti, parafandu-se astfel Unirea Principatelor romane.

UPDATE 10.50: In Piata Unirii din Iasi s-au adunat aproximativ 5.000 de persoane. Unii dintre participanti au pancartre cu mesaje precum "Jos Basescu", "Nu comasate", "Vrem anticipate"

Evenimentul este marcat de numeroase manifestari, organizate in toata tara, la care sunt asteptati mii de oameni.

Presedintele Traian Basescu a fost invitat la Focsani, dar nu se stie daca va merge avand in vedere tensiunile sociale, iar parlamentarii USL au anuntat ca nu vor participa la sedinta solemna din Parlament, preferand sa mearga in teritoriu.


Marea Unire va fi sarbatorita cu mult fast in Piata Unirii din Iasi, acolo unde sunt asteptati mii de oameni la manifestari, precum si numeroase figuri din lumea politica, in frunte cu Victor Ponta, Crin Antonescu si Daniel Constantin.

Festivitatile incep cu recitaluri folclorice, iar dupa-amiaza organizatorii au pregatit 9.000 de portii de fasole cu carnati pentru cei prezenti. Ziua se va incheia cu o retragere cu torte.

Unirea Tarii Romanesti cu Moldova, realizata pe 24 ianuarie 1859, constituie actul politic ce sta la baza Romaniei moderne si a formarii natiunii romane. Imprejurarile istorice nu au permis unirea simultana a celor trei principate (Moldova, Transilvania si Tara Romaneasca), statul national roman formandu-se treptat, in 1859 si, apoi, in 1918.

Foto: Intactimages

Cod galben de ninsori si viscol - Vezi zonele afectate!... UPDATE! Mitingul sindicalistilor - Scandal, la TVR!...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia)
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia) Marti, 30.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x